FETÖ, Türk Telekom'un sistem odasını ele geçirmiş

İstanbul İstihbarat Şube'nin Telekom'un sistem odası üzerinden yasadışı dinleme yaptığını tespit eden müfettiş A.Ç., daha sonra FETÖ'nün hedefi oldu. Savcılık, müfettişin şikayeti üzerine 'yasadışı dinleme ve casusluk' kapsamında ikinci bir soruşturma başlattı

Abone ol

F tipi yapının gerçekleştirdiği 'yasadışı dinlemeler' için 2010 yılında Türk Telekom'un sistem odasını ele geçirdiği ortaya çıktı.

Aydınlık'tan Gamze Çınlar'ın haberine göre; FETÖ'ye (Fethullahçı Terör Örgütü) yönelik “yasadışı dinleme ve casusluk” kapsamında ikinci bir soruşturma yürüdüğü öğrenildi. Daha önce çoğunlukla İMEİ adresleri üzerinden sahte isimler kullanarak telefon dinlemesi yapılmasına ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianame geçen haftalarda İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. İkinci soruşturmada ise, Türk Telekom santralları üzerinden yapılan yasadışı dinlemeler mercek altına alınıyor. Soruşturma, o dönem Telekom'da müfettiş olarak görev yapan A.Ç.'nin şikayeti üzerine başlatıldı.

2009-2010 yılları arasında Türk Telekomünikasyon A.Ş. Teftiş Kurulu Başkanlığı'nda müfettiş olarak görev yapan A.Ç., Emniyet Genel Müdürlüğü'nce, "istihbarat faaliyetleri" gerekçe gösterilerek Türk Telekom'un sistem odası üzerinden hukuksuz bir şekilde telefon dinlemeleri ve teknik takip yapıldığını ortaya çıkardı. Müfettiş, hukuka aykırı dinlemelerden 245'inin devlet kurumları ile yurtdışı misyonlara, 1420'sinin Telekom santralleri üzerinde sinyal veren askeri devrelere, 720'sinin devlet kurumları arasında tesis edilen Başbakanlık, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın devre bağlantılarına ilişkin olduğu belirlendi. Türkiye genelini kapsayacak şekilde mobil iletişimin de hukuka aykırı şekilde dinlendiğini ortaya çıkaran müfettiş, dinleme kayıtlarının bir kısım bilgi notları da eklenerek yurtdışında bir serverda arşivlendiğini saptadı.

'Telekom soruşturmasını' 2010 yılında rapor haline getirip İç Denetim Başkanlığı'na (o dönem Teftiş Kurulu Başkanlığı) sunan müfettiş A.Ç., daha sonra FETÖ'nün hedefi oldu. Soruşturmayı derhal sonlandırmaya, ardından da istifaya zorlanan A.Ç., kumpasa uğradı, hakkında dava açıldı. Müfettişin 'Telekom soruşturması' kapsamında hazırladığı rapor ve ekleri ise İstihbarat Şube personeli tarafından imha edildi. Müfettişin tutuksuz yargılandığı dava devam ediyor.

A.Ç., Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'na verdiği şikayet dilekçesinde, yürüttüğü 'Telekom soruşturmasını' ve daha sonra başına gelenleri ayrıntılarıyla anlattı.

BASKI ALTINDA İSTİFA MEKTUBU İMZALATILDI

3 Aralık 2010 gecesi müfettiş A.Ç.'nin Telekom kurum hattına gelen cevapsız bir çağrı kumpasın habercisi olur. Müfettiş, ilgili numarayı ertesi gün aradığında telefonun diğer ucunda konuşan bir kadın kendisiyle görüşmek istediğini söyler. Galatasaray Lisesi önünde buluşma ayarlanır. A.Ç. buraya gittiğinde apar topar polisler tarafından gözaltına alınarak Taksim Polis Merkezi'ne götürülür. Burada çay servisi yapılan odaya kapatılır... A.Ç., yaşadıklarını Savcılığa verdiği şikayet dilekçesinde şöyle aktardı:

"Çay servisi yapılan odada 45 dakika bekletildikten sonra düzenlenen tutanakta imzası bulunmayan 180 boylarında uzun saçlı ve sakallı polis memuru tarafından, neden boyumdan büyük işlere kalkıştığım, isterlerse beni paketleyip gönderebilecekleri ve kimseye bir şey anlatamayacağım konusunda baskı ve pazarlık yapılmaya çalışılmıştır. Söz konusu sivil polis memuru belli aralıklarla 'Erol abi' dediği ve konuşma tarzı ve yaklaşımıyla hiyerarşik bir bağı bulunduğunu düşündüren şahısla telefonda konuştuğu, bilgi verdiği görülmüştür. Bu aşamada çay servisi yapılan mutfak kısmına 'ne oluyor vb.' diyerek girmeye çalışan diğer polis memurları dışarı çıkarılmıştır. Söz konusu polis memuru son yaptığı telefon görüşmesinin ortasında odadan çıkarak elinde A4 kağıdı ile yeniden odaya gelmiştir. Tarih belirtmeden istifa mektubu yazmamı istemiş, Türk Telekomünikasyon İç Denetim Başkanlığı’ndan istifa ettiğime ilişkin istifa mektubu kuruma baskı altında zorla imzalatıldığı ifade edilmesine rağmen 08 Aralık 2010 tarihinde işleme konarak ilişik kesilmiştir."

MÜFETTİŞ RAPORUNU SİLDİLER

Taksim Polis Merkezi'nde hazırlanan fezlekeye dayanarak, bir CD içerisinde yer alan yazışmalarla ilgisi olduğu iddiasıyla A.Ç. hakkında 2011 yılında dava açıldı. A.Ç., savunmasında sözkonusu yazışmaların kendisine ait olmadığını söyledi. Polisin el koyduğu bilgisayar harddiskinde A.Ç.'nin müfettiş olduğu döneme ait 47 soruşturma dosyası ve eklerinin silindiği bilirkişiler tarafından belirlendi. Silinen dosyalar arasında Türk Telekom kapsamında yürütülen yasadışı dinlemelere ilişkin müfettiş raporu ve ekleri de bulunuyordu.

2010'DA CİDDİYE ALINMAMIŞTI

Müfettiş A.Ç., yargılandığı İstabul 12. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 2011 yılında verdiği ifadede İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü'nün yasadışı dinlemelerini anlattı. Henüz dinleme skandallarının Türkiye gündemine girmediği o dönemde, bu hukuksuzlukların üzerine gidilmedi.

Müfettiş A.Ç. bunun üzerinde TBMM ve Başbakanlık Teftiş Kuruluna dilekçe ile başvurdu. 2014 yılında yeniden ifadesine başvuruldu. TBMM Başkanlık divanı A.Ç.'nin ifadesini İçişleri Bakanlığı'na sevk etti. Bakanlık oluruyla İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü'nce müfettiş görevlendirildi. Müfettişler İstihbarat Şube'de yaptıkları inceleme sonucu hazırladıkları tevdi raporlarını İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

HSYK DA İNCELİYOR

Söz konusu raporlar üzerine de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca "yasadışı dinleme ve casusluk" soruşturması başlatıldı. Soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame geçen haftalarda kabul edildi. Savcılık, A.Ç.'nin yargılandığı davadaki usulsüzlükler ve Türk Telekom ile Emniyet İstihbarat arasındaki ilişki kapsamında yeni bir soruşturma başlattı. A.Ç savcılığın talimatı üzerine, Telekom üzerinden yapılan yasadışı dinlemeler sonucu yurtdışı IP adresine yollanan dosyaların ham hallerinin kayıtlı olduğu bilgileri flaş bellek içerisinde Emniyet'e teslim etti. HSYK'da da konuyla ilgili inceleme sürüyor.

ulusalkanal.com.tr

Rusya'dan vizesiz seyahat açıklaması: 1 Ocak'tan itibaren... Gündem Kaynak Holding'le bağlantılı 12 şirket için arama kararı Gündem Gaziantep'te 120 ton amonyum nitrat ele geçirildi Gündem Putin'den Erdoğan'a ret Gündem