Antalyalılardan ANSAN'ın Tahliyesine Karşı Kitlesel ve Sanatsal Direniş

Kaleiçi'ne gidecek yurttaşları ağaçları, çiçekleri, sanat eserleriyle bezenmiş bahçesi, çay ocağı ve küçük ama etkili galerisiyle ilk karşılayan Antalya Sanatçılar Derneği(ANSAN)'nin binası, AKP'li Büyükşehir Belediyesi tarafından tahliye edilmek isteniyor.

Abone ol

Kaleiçi'ne gidecek yurttaşları ağaçları, çiçekleri, sanat eserleriyle bezenmiş bahçesi, çay ocağı ve küçük ama etkili galerisiyle ilk karşılayan Antalya Sanatçılar Derneği(ANSAN)'nin binası, AKP'li Büyükşehir Belediyesi tarafından tahliye edilmek isteniyor. Tahliye için ilk girişimin geçtiğimiz aylarda meydana geldiği ANSAN binası bugün polis ve zabıta ekiplerinin gelmesi üzerine yeniden hareketlendi. ANSAN'ın tahliye edileceğini duyan Antalyalılar, bahçeyi eylem alanına çevirdi. Sanatsal etkinliklerle tahliye girişimine direnen Antalyalılar yine başardı. İkinci girişimde nöbetçi idare mahkemesinden gelen kararla sonuçsuz kaldı.

'ANSAN'ı Kapatmak Menderes'e İyi Gelecek'

İzbe bir yerken, 22 yıl önce Antalyalı sanatçıların faaliyet alanı olarak, sanat üretim merkezine dönüştürülen ilk yerdir ANSAN. Antalyalı sanatseverlerle binlerce sanatçıyı buluşturan, açtığı sergilerle, düzenledikleri sanatsal etkinliklerle Antalya'nın aydınlanma ocağı olarak faaliyet gösterdi. Şimdi ise AKP'li Büyükşehir Belediyesi'nin protokol kurallarına aykırı davrandığı iddiasıyla tahliye edilmek isteniyor. Dernek binasının giriş kapısına ve görülebilecek her yere 'ANSAN Antalya Demektir', 'ANSAN'ı Kapatmak Menderes'e İyi Gelecek', 'ANSAN'ı Kaptmak Sanata Kelepçe Vurmaktır', 'ANSAN Sahipsiz Değildir', 'ANSAN Siyasete Meze Edilemez', '22 Yıllık Sanat Kurumunu Kapatmak Sanata İhanettir' yazılı pankartlar asıldı. Tahliyeyi gerçekleştirecek Muratpaşa Kaymakamlığı'nın ANSAN'ın boşaltılması için saat 13.00'e kadar tanıdığı sürenin dolmasıyla birlikte Çevik Kuvvet destekli polis, Büyükşehir Belediyesi zabıtasıyla birlikte dernek binasına geldi. Tahliye ekibi ile dernek yöneticilerinin görüştüğü sırada Polis ekibini taşıyan araçlar ve TOMA binaya yaklaştırıldı. ANSAN'ın tahliye edileceğini öğrenen ve bahçeyi dolduran Antalyalılar, bu hareketlenmeye sloganlarla yanıt verdi. ANSAN yetkilileri tahliye ekibine mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını göstererek tahliyenin durdurulmasını istedi. Mahkeme kararına rağmen ekip tahliyede kararlı olduklarını, aldıkları emri uygulamak zorunda olduklarını bildirince Antalyalılar bu kez cevabı sanatla direnerek verdiler. Tahliye ekibi olay yerinden ayrıldı, Antalyalı yurttaşlar horonlarla direnişi sürdürdüler. Dernek adına bir grup avukat Kaymak Veli İbrahim Keklik'le görüşmeye gitti. Tahliye için Çevik Kuvvet, Büyükşehir Belediye Zabıtası ve işçilerinin bekleyişi devam ederken avukatların Kaymakam Keklik'in ilgili mahkeme kararının kaymakamlığa ulaştırılmasını istediğini yerine getirmek için adliyeye geçtikleri öğrenildi.

'Ben böyle sanatın içine tükürürüm' Anlayışının Uzantısı

Bekleyiş sürerken Antalyalı sanatçı ve sanatseverlere ANSAN'ın önemini ve tahliye edilmek istenmesinde ki asıl amacın ne olduğunu sorduk. Emekli TRT Programcısı Nuri Erkal, Antalya'nın bir çok sanatçısının burada buluştuğunu, dünden bugüne kadar geçen sanatsal yaşantısında ANSAN'a Türkiye'nin önemli sanatçılarının onur konuğu olarak çağırılarak Antalyalı sanatseverlerle bir araya getirildiğini aktardı. Kurulduğu günlerden bu yana devam eden ve artık gelenekselleşen Akdeniz Şiir Günleri ve Antalya Öykü Günleri adında iki büyük etkinliği sahip olan ANSAN'ın, 'İçimizden biri', 'Tanıdık yüzler' ve 'Antalya'da iz bırakanlar' diye programlar yapıldığını anlatan Erkal, bu etkinliklerin Türkiye'nin medarı iftiharları olduğunu söyledi. 'Türkiye'nin her yerine açılan pencere ve Antalya'nın sanat nabzının attığı yer' olarak tarif ettiği ANSAN'da geçmişten bugüne dergi çıkarıldığını ve sanatsal etkinliklerin birbirini kovaladığını söyleyen Erkal, "Hukukun üstünlüğünü kabul etmeyen, adalete inanmayan, yargı kararlarına riayet etmeyen insanlar suçludur" diyerek tahliyenin arkasında yatan asıl niyetin, rantiyecilerin emrine verilmek istenmesi olduğunu vurguladı. AKP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'le ilgili olarak, "Başka bir talimatlar mı alıyor bilemiyorum ama babası ve dedesi yayıncı olan bu arkadaşımız bu sefer sanata düşman kesildi" değerlendirmesinde bulunan Erkal, hukuku tanımayan bir anlayışın karşısında olduğunu söyleyerek, bu zihniyeti 'ben böyle sanatın içine tükürürüm', 'bu ucube sanattır' diyen anlayışın buradaki uzantısı olarak niteledi.

Siyasete Alet Etmeyin Çağrısı

1967'den bu yana Antalya'da yaşayan Yazar Neşe Karael, ANSAN'ın o yıllarda toprak zeminli bir kahve olduğunu, seçim dönemlerinde siyasilerin propaganda yeri olduğunu söyledi. ANSAN'a gelen her sanatçı ve yurttaşın elbette siyasi düşüncelerinin olduğunu fakat ANSAN'da sadece sanatın konuşulduğunu vurgulayan Karael, güzelliklerin paylaşıldığı bir yer olduğunu ve bu açıdan önemsediğini söyledi. Karael, sanat yuvası olarak nitelediği ANSAN'ın siyasete alet edilmemesini istedi.

Kendi Rantları Uğruna Böyle Yerler TÜRGEV'e Peşkeş Çekiliyor

Rıza Türkmendağ, Mustafa Kemal Atatürk'ün sanata verdiği önemi vurgulayarak, "Bir devlet adamı var ki sanata bu kadar önem verip, sanatçıyı baş tacı ediyor. Ama öyle bir günlere geldik ki, sanatçıları polis zoruyla dışarı atmaya çalışan, hukuk tanımayan, sanatçıların sanat yapma özgürlüklerini ve aydınlanma girişimlerini kısıtlayan, kendi rantları uğruna böyle yerleri TÜRGEV gibi Cumhurbaşkanı'nın çocuklarına peşkeş çekmekten kaçınmayan bir anlayışla hareket ediliyor. Buna bu toplum izin vermez, bunların hesabı mutlaka sorulur. Sanatçılarımızın her şekilde yanındayız" diye konuştu.

Onalar Mahkeme Kararını Tanımazlarsa, Bizde Onların Tahliye Kararını Tanımayız

ANSAN Başkanı Cahit Çakıl, yaşanılanları Ulusal Kanal'a anlattı. Mahkeme kararını gören ekibin alandan tam ayrıldığı sırada Kaymakam Keklik'le telefonda görüştüğünü anlatan Çakıl, Kaymakam'ın karara rağmen 'boşaltın' dediğini, bunun üzerine ekibin tahliye kararını uygulamaya devam etmek istediğini aktardı. Kendilerinin itiraz ettiğini belirten Çakıl, niyetlerinin karara rağmen ANSAN'ı tahliye etmek olduğunu söyledi, "Başkan olarak buradan çıkmamak düşüncesindeyim. Polis ve zabıta ne yapacaksa yapsın, ben burayı bırakıp çıkmayacağım" diye konuştu. Yetkilerden mahkeme kararını uygulayarak tahliyeyi durdurmasını isteyen Çakıl, "Eğer bu ülke yasalarla yönetiliyorsa, hukuk varsa bu ülkede o zaman mahkeme kararları uygulansın diyoruz. Uygulanmıyorsa bende onların 'çıkın' deme durumuna karşı bireysel hakkımı kullanmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanı'nın görevlendirdiği bir personelle ilgili karar kaymakamlığa elden teslim edildi. Kaymakamlık yetkilisi ANSAN'a geldi, Nöbetçi İdare Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda tahliye işleminin gerçekleşmediğine ilişkin zabıt tuttu. Zabıt taraflarca imzalandı. Antalyalılar ANSAN'dan ayrılmadı, boşa çıkarttıkları girişime karşı şiirler okudular.

Haber: Devrim Dönmez Koçak - Fotoğraf: Merve Demirağ / ANTALYA

BM'den önemli karar! Gündem O ataşe Türkiye'yi terk etti Gündem Bir araya geliyorlar Gündem Ataköy sahili için bir karar daha! Gündem