Avrupa'da birinci, dünyada üçüncüyüz
MAKİNA Mühendisleri Odası (MMO) genel merkezinin hazırladığı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Raporu'na göre, Türkiye ölümlü iş kazalarında Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü.
Rapor, Türkiye genelinde en fazla iş kazasının kömür ve linyit çıkartılması faaliyet grubunda yaşandığını ortaya koydu.
Türkiye genelinde meydana gelen iş kazalarına ilişkin önemli bilgilere yer verilen rapor, Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan faciadan sadece 8 gün önce, yani 5 Mayıs tarihinde yayımlandı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin verilerinden yararlanılarak hazırlanan raporda, iş kazaları ve meslek hastalıklarının sermayenin azami kar hırsı ve emek aleyhine politikalardan kaynaklandığına vurgu yapılırken, neoliberal serbestleştirme, özelleştirme, sendikasızlaştırma, taşeronlaştırma, esnek istihdam politikaları, çalışma koşullarının ağır oluşu, kadın, genç, çocuk emeği sömürüsü ve kayıt dışı istihdamın iş kazaları ve meslek hastalıklarının artmasına neden olduğuna dikkat çekildi.
İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI ÖLÜM NEDENİ
SGK verilerine göre Türkiye genelinde yaşanan iş kazası ve meslek hastalığı sonucu ölüm oranının 2011'de 1710, 2012'de ise 745 olduğu belirtildi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin verilerine göre ise 2013'te en az 1235 işçinin iş kazası ve meslek hastalığı sonucu yaşamını yitirdiği, 2014 yılının ilk üç ayında ise en az 276 işçinin öldüğü ifade edildi.
İŞ KAZALARINDA AVRUPA BİRİNCİSİ
Son yıllarda iş kazaları sonucu toplu ölümlerin arttığı vurgulanan raporda, Türkiye'nin 100 bin çalışan başına ölümlü iş kazalarında Avrupa birincisi ve dünya üçüncüsü olduğuna yer verildi. 2012'de iş kazalarının yüzde 49.5'inin 1-49 arası çalışanı olan işyerlerinde yaşandığı aktarılan raporda, kazaların yüzde 9.3'ünün 50-99 arası işçi çalıştıran işyerlerinde, yüzde 22.5'inin 100-499 arası işçi çalıştıran işyerlerinde, yüzde 18,7'sinin 500 ve üzeri işçi çalıştıran işyerlerinde yaşandığı anlatıldı.
KAZALAR İLK VE SON SAATLERDE YAŞANIYOR
İş kazalarının en yüksek olduğu anların genelde iş gününün ilk saatleri ile son saatleri olduğu ifade edilen raporda, 2012'de 8 saatlik iş günü üzerinden yapılan tespitlerde 12 bin 304 kazanın birinci iş saatinde, 34 bin 200 kazanın ilk üç saatte, 8 bin 289 kazanın son iş saatinde, 23 bin 235 kazanın ise son üç iş saatinde yaşandığı kaydedildi.
KÖMÜR VE LİNYİT ÇIKARILMASI BİRİNCİ
İş kazalarının faaliyet gruplarına göre dağılımında ise 8 bin 828 iş kazası (yüzde 11.79) ile kömür ve linyit çıkarılmasının birinci sırada yer aldığı belirtilen raporda, 7 bin 45 iş kazası ile (yüzde 9.4) fabrik metal ürünlerinin ikinci, 5 bin 127 iş kazası ile (yüzde 6.84) ana metal sanayinin üçüncü sırada yer aldığı bilgisine yer verildi.
İSTANBUL BİRİNCİ SIRADA
Türkiye genelinde en fazla iş kazası meydana gelen iller arasında İstanbul'un birinci geldiği, İstanbul'u sırasıyla İzmir, Bursa, Manisa, Zonguldak, Tekirdağ, Kocaeli, Ankara, Denizli, Kayseri, Adana, Antalya ve Kütahya'nın takip ettiği belirtildi. Raporda, iş kazası sonucu ölümlerin en fazla olduğu iller ise İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Gaziantep, Konya, Kocaeli, Adana, Hatay, Manisa, Antalya, Erzurum, Zonguldak, Mersin, Elazığ, Kayseri ve Tekirdağ olarak sıralandı.
DHA