İflas eden Yörsan için 'kamulaştırın' çağrısı
Yörsan, 2018’de yabancıya satıldı, sonra felaketler birbirini kovaladı. Konkordato, kayyum, iflas davası ve resmen iflas kararı! Ortada bırakılan 300 işçi ve sendika üretime devam diyor. Vatan Partisi, çözüm öneriyor: Kamulaştırılsın, üretim sürsün
Yarım asırdır süt ve süt ürünleri üreten Yörsan fabrikası, 9 Temmuz’da Susurluk Asliye Ceza mahkemesi’nin aldığı kararla resmen iflas etti. Susurluk Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen davanın karar duruşmasına alacaklı şirket avukatlarıyla Balıkesir'de bulunan bazı süt kooperatiflerinin yöneticileri katıldı. Hakim, Yörsan Gıda Mamülleri Sanayi ve Ticaret AŞ'nin iflasına karar verdi. Karar İflas Müdürlüğü ve Susurluk Ticaret Müdürlüğü‘ne derhal bildirildi, ancak hisselerin yüzde 96’sını elinde bulunduran Dubaili şirket The Abraaj Group dışında kimseyi rahatlatmadı.
Ortada bırakılan 300 işçi ve devasa üretim kompleksi için işçiler, sendika ve Vatan Partisi harekete geçti. Öz Gıda İş, işçi alacaklarıanın ve haklarının kurtarılması için mücadele edeceklerini duyurdu. İşçiler ise bir yandan haklarını kurtarma ve evlerine ekmek peşinde koşarken, geçen yıldan beri durumu belirsiz olan işletmede üretimin devam etmesi için canla başla çalışıyordu. Mahkemenin iflas kararı üzerine, Vatan Partisi’nden köklü bir çözüm önerisi geldi. Balıkesir İl Başkanı Emre Albayrak, partisinin üretim devrimi programına dayanarak „Fabrika kamulaştırılsın“ talebiyle Cumhurbaşkanına çağrıda bulundu.
YILAN HİKAYESİ
Susurluk Asliye Hukuk Mahkemesi, 10 Temmuz’da geçerli olmak üzere Yörsan Gıda‘nın iflasına hükmetti. Yörsan, 50 yıldır bilinen yerli bir markamız olsa da, dört yıldır yabancı bir şirket! Yabancıya satıştan sonra başı dertten kurtulmayan Yörsan, önce konkordato, sonra kayyum ataması yaşadı, bir yıl önce de kapanmış ve son olarak yabancı sahipler iflas için mahkemeye başvurmuştu. Ocak 2018 tarihli ticaret sicil gazetesine göre Yörsan’ın yüzde 96 hissesi Abraaj Grubu’nun kontrolündeki Dairy Fresh Süt Ürünleri Ve Gıda Yatırımları San. Ve Tic. AŞ’ye ait olduğu kayıtlara geçti. Bu alışverişten sonra Yörsan’da işler iyice kötüye gitt ve geçen yıl kayyum atandı. Son olarak da Asliye Hukuk Mahkemesi’ne yapılan başvuru üzerine, hakim iflas kararı verdi ve 300 işçinin çalıştığı fabrika, aralarında onlarca kooperatifin de olduğu 17 bin üreticiye borçla birlikte battı!
MİLLİ SERVETİMİZ
İflas kararı üzerine işçiler protesto eylemi yaptı ve 15 Temmuz’da işçilerin örgütlü olduğu Öz Gıda İş Şube Başkanı Sultan Murat Karadağ Susurluk’a geldi. Fabrika önünde yapılan basın açıklaması yapan Karadağ, YÖRSAN Gıda’nın gerek üretim gerek pazarlama anlamında zarar edecek bir şirket olmadığını, ancak iflas kararı ile yok edilmek istendiği vurgulandı. Sultan Murat Karadağ, iflası kabul edilen YÖRSAN’da çalışan üyelere gerekli desteğin verileceğini söyledi: “Daha önce olduğu gibi iflas sürecinde de sendikamız üyelerimizin yanında yer alacak. Her türlü hak ve alacaklarının iflas sürecinde zarar görmeden kendilerine teslim edilmesi için elimizden gelenden daha fazla gayret göstereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Böyle bir sonucu ve kararı kabullenmemiz asla mümkün değildir. Ulusal değerimiz ve milli servetimiz olan YÖRSAN’a mutlaka bir çözüm bulunmalı, bir yol gösterilmelidir. Sayın Cumhurbaşkanımız ve hükümetimize buradan sesleniyoruz. YÖRSAN markasının 300 çalışanına ve binlerce aileye sahip çıkılmalıdır” diye konuştu.
ÖNERİ VALİYE SUNULDU
Vatan Partisi Balıkesir İl Başkanı Emre Albayrak ise Yörsan’ın iflasına çözüm olarak kamulaştırmayı önerdi. Albayrak açıklamasında, ‘‘Yörsan’ın iflas kararı fabrikada çalışan 300 emekçi kardeşimiz başta olmak üzere tüm yöre halkını üzen bir karar olmuştur. Uzun yıllardır Balıkesir’e ve ülke ekonomisine katkı sunan Yörsan’ın ayakta kalabilmesi için yetkilileri göreve çağırıyoruz’’ diye konuştu ve şu şekilde devam etti; ‘‘Susurluk ve bölgesinde 300 işçinin, aileleriyle birlikte binlerce vatandaşımızın geçim kapısı olan Yörsan, süt ve süt ürünleri sektöründe ülkemizin önemli değerlerindendir. Alınan iflas kararı şehrimiz ve ülkemiz için büyük kayıptır. Yörsan’da üretimin devam etmesi, ekonomik kalkınmamız ve istihdamın korunması açısından zaruridir. Kamulaştırmanın uygulama alanı 300’ten fazla işçi veya memur çalıştıran ya da yıllık cirosu 100 milyon Türk Lirasını geçen Ticaret Kanuna bağlı şirketlerdir. İşletme, Bakanlar Kurulu Kararıyla kamulaştırılır ve kamulaştırma Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle ilan edilir. İşletme, kamulaştırmayla birlikte Kamu İktisadi Teşekküllerinin (KİT) hukuki statüsüne girer. Yörsan için kalıcı tek çözüm kamulaştırmadır." Albayrak, Yörsan’ın kamulaştırılması ile ilgili önerilerini Balıkesir Valisi Hasan Şıldak’a dosya halinde sunduklarını belirtti.
YARIM ASIRLIK YÖRSAN
Süt ve süt ürünleri üreten, Yörsan firmasının temelleri 1964 yılında Yörükler Gıda Limited Şirketi’nin kurulmasıyla başladı. 1984 yılında Balıkesir Susurluk’ta bir mandıranın alınmasıyla beraber yeni bir şirket inşa edildi ve Yörsan A.Ş kuruldu. Bu adım ile birlikte Yörsan Türkiye’nin ilk beyaz peynir fabrikası oldu. Ayrıca Yörsan bu tarihlerde süt ve süt ürünleri üretimine de başladı. 2014 yılında Yörsan, Dubaili şirket The Abraaj Group bünyesine katıldı. Şerafettin Yörük, oğlu Vanlı 20 Aralık 2018’den beri geri almaya çalışıyor.
Yörsan markasını yaşatmaya çalışıyoruz. Ülkemizde önemli yatırımları bulunan şirket 2018 yılında Türkiye’deki fonlarını ABD’li Colony Capital’e sattı. 2019 yılının Aralık ayında Yörsan konkordato ilan etmiş ve işçiler buna karşılık mücadele başlatmıştı. Olayların ardından “Yörsan battı mı?” tartışmaları yaşanmış ve Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yörsan’a talip olduklarını açıklamıştı. 20 Aralık tarihinde Balıkesir Karesi ve Altıeylül Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek, Yörsan’a kayyum olarak atanmıştı.
YÖRÜK AİLESİNİN GÖZYAŞLARI
Yörsan’ın kurucusu olan ve Balıkesir’de ilk süt ürünleri fabrikasını Yörsan markası altında kuran Yörük Ailesi mensubu Teoman Yörük bu yıl Ocak ayında bir basın açıklaması yapmış ve Yörsan’ın kurtarılmasının mümkün olduğunu duyurmuştu. Açıklamada, 50 yıl boyunca öz veriyle, büyük fedakârlıkla, o dönemde hiçbir kuruluştan yardım alınmadığı, öz sermaye ile şirketi büyüterek binlerce ve dolaylı olarak on binlerce kişiye ekonomik katkı sağladığı ve katma değer oluşturan bir marka haline getirildiğini ifade edildi. Ancak Dubaili firmaya satışın gerçekleştiği 15 Ocak 2014’ten konkordatonun ilan edildiği Eylül 2018 Tarihine kadar kötü yönetilen, Bölge ve Ülke adına da önemli bir değer olduğu belirtilen YÖRSAN’ın, bu gün gelinen noktada ülkeye tekrar kazandırılması mümkün olmasına rağmen, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı kaydedilmişti.
HER TARAFTAN DESTEK
Açıklamada, Yörük Ailesi olarak sektörün muhatapları olan süt üreticileri, Üretici temsilci birlik ve kooperatifleri, tedarikçiler, lojistik katkı sunan firmalar ve hatta çalışan işçilerin dahi kendileri ile irtibata geçerek bu değer yok olmadan müdahil olmalarına dair talep ve desteklerini ilettikleri ifade edilmiş, uygun mali ve finansal koşullar oluştuğunda, şirketin eskisinden daha iyi bir duruma gelecek potansiyeli olduğuna işaret edilmişti.
ÖZ GIDA İŞ SENDİKASINDAN YÖRSAN İŞÇİLERİNE DESTEK
Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Sultan Murat Karadağ, iflası kabul edilen Yörsan'da çalışan üyelerine gerekli desteğin verileceğini bildirdi.
Karadağ, firmayla ilgili Susurluk Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından 5 gün önce verilen iflas kararının ardından, işçilerle fabrika önünde bir araya geldi.
Burada basın açıklaması yapan Karadağ, üyelerinin her zaman yanlarında olacaklarını söyledi.
Karadağ, Yörsan'da çalışan 300 işçiye sahip çıkılması gerektiğini belirtti.
ulusal.com.tr