Bağışıklık Haritası Çalışmaları başladı! Bağışıklık Haritası nedir? Proje nasıl işleyecek?

KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı Bağışıklık Haritası hakkında konuştu. Aydın projenin detaylarını Ulusal Kanal'da anlattı.

Abone ol

KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, Sağlık Bakanlığı tarafından çalışmaları devam eden Bağışıklık Haritası hakkında önemli bilgiler verdi.

Prof. Dr. Aydın, "Bu projeyi Mart ayının sonlarında Nisan ayının ortalarında Sağlık Bakanımız duyurmuştu. 6 Mayıs'ta da projenin nihai durumunu oluşturdular. Ve ülkemizde bu hastalığın prevalansını*, hastalığın geçirmişlik düzeyini belirlemek ve asemptomatik hastaların saptanmasını hedefleyen bir proje." diyerek Bağışıklık Haritası Projesi'nin ayrıntılarını açıkladı.

Projenin tüm Türkiye'de uygulanacağını ve asemptomatik hastaların saptanmasında kolaylık sağlayacağını vurgulayan Prof. Dr. Aydın, hastalığı geçirenlerin de oranlarının belirleneceğini ve ülke genelinde hastalığın görülme sıklığının tespit edileceğini söyledi.

Projenin uygulanması aşamasında rastgele bu testin uygulanacağını ve gizli kalmış durumun ortaya çıkacağını 20 Haziran'da ise bu çalışmanın tamamlanacağını ve yaklaşık 153 bin haneye hem Kovid-19 hem de antikor testi uygulanacağını ekledi.

Prof. Dr. Aydın, seçilen deneklerin neye göre seçileceği sorusuna ise Türkiye İstatik Kurumu tarafından bu deneklerin ve deneklere gidecek filyasyon ekibinin içerisinde bir doktor ve hemşire olacağının belirlendiği yanıtını verdi.

*Prevelans nedir?

ulusal.com.tr

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca o genci aradı Sağlık Prevelans nedir? Bağışıklık Haritası sayesinde belirlenecek olan Prevelans Hızı neye göre hesaplanır? Sağlık Sağlık Bakanı Koca: İhmaller, kötü ihtimali büyütür Sağlık Dikey Geçiş Sınavı başvuruları başladı Sağlık