Skandallar bitmiyor! Türkçe kitabı Türkçe'yi bozuyor

Abone ol

Türkçe kitabında Türkçe hariç her şey var. Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilköğretim öğrencilerine okullarda okunması için dağıttığı Türkçe kitabı dilbilgisi hatalarıyla dolu. Türkçe kitabını Ulusal Kanal’a değerlendiren Ankara Üniversitesi öğretim görevlisi Profesör Doktor Dilek Gözütok “Kitap Türkçe öğretmekten çok öğrencilerin Türkçesini bozuyor” dedi.

Eğitimde skandallar bitmiyor...

Milli Eğitim Bakanlığı'nın İlköğretim 1. sınıf öğrencilerine Türkçeyi öğretmek amacıyla hazırlattığı Türkçe ders kitabı yazım hataları ve anlatım bozukluklarıyla dolu.

Kitaptaki hataları Ulusal Kanal'a değerlendiren Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi öğretim görevlisi Profesör Doktor Dilek Gözütok, kitabın Türkçe öğretmekten uzak olduğunu belirtti.

Kitapta dil ve anlatım açısından çok sayıda yazım, imlâ, noktalama yanlışı ve anlatım bozukluğu bulunuyor. Kitabın 38’inci sayfasında ‘Toton Dede’ başlıklı okuma parçasının ilk cümlesinde ‘Ayşelerin mahallesinde yaşlı bir dede vardı’ cümlesi yer alıyor.

Kitapta Türk sözcüğü küçük harfle yazılıyor.

Annem ve Babamın kızıyım ifadesine yer veriliyor.

‘Sözcük’ yerine her zaman ‘kelime’, ‘iletim’ yerine ‘mesaj’ sözcüklerinin yazılması dilin özensiz kullanıldığını gösteriyor.

Milyonlarca çocuğa okutulan kitaptaki yanlışlıklar yazım hatalarıyla da sınırlı kalmıyor.

Kitabın görselleri gerçek yaşama, öğrenci düzeyine ve kültüre uygun olmayan öğeler barındırıyor.

Kitapta yer alan bazı etkinliklerde, metin ile metnin görselleri arasında uyum olmadığı görünüyor.

Kitabın sayfa düzeni incelendiğinde bazı görsellerin üzerine metin yazıldığı görülüyor. Gözütok resim üzerine uzun metinlerin yazılmasının doğru olmadığını belirtiyor.

HABER-KAMERA: MEHMET ALİ GÜLSEVEN

ulusalkanal.com.tr

Ay çekirdekli köfteye TÜBİTAK desteği Sağlık Öğrenciler DİKKAT! 5. sınıflara yabancı dil dersi geliyor Sağlık İlkbahar depresyonundan kurtulun! Sağlık Bel ağrısını hafife almayın Sağlık