Domuzdan insana böbrek nakli: Organ nakli bekleyenlere umut oldu

New York Üniversitesi'nde bir domuzdan, insana böbrek nakli yapıldı. İlk kez bir hayvandan insana organ nakli olmasıyla tarihe geçen ameliyat, organ nakli için sıra bekleyen milyonlarca insana da umut oldu. ABD'den gelen haber günde ortalama 3 insanın böbrek beklerken hayatını kaybettiği Türkiye için de umut ışığı...

Abone ol

Domuzdan insana organ nakli, Türkiye için de umut oldu.

ABD’de New York Üniversitesi, 25 Eylül’de tarihi bir operasyona tanıklık etti. İki saatlik bir ameliyat gerçekleştiren cerrahlar, genetik mühendislik uygulanan bir domuzun böbreğini beyin ölümü gerçekleşen bir insana bağladı.

Vücuda başarıyla bağlanan böbrek, atıkları süzerek idrar üretti. Tüm bunlar, kişinin bağışıklık sistemi yabancı organa saldırmadan gerçekleşti.

Başarıyla tamamlanan operasyon, organ nakli için sıra bekleyen milyonlarca insana da umut oldu.

“GELECEKTE PEK ÇOK HASTALIĞA ÇARE OLABİLİR”

Tarihi operasyonu New York’ta yakından takip eden Nefroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Sine Aras Akten, çalışmanın ana hedefinin, organ nakli olan hastaların ilaca bağlı kalmadan hayatlarını sürmelerini sağlamak" olduğunu açıkladı.

- Şu an baktığımızda nakil sonrasında hastalarımız hayatları boyunca kullanacakları ilaçlar ile yeni organlarını sağlıkla taşımaya çalışıyorlar. Bu istenen bir durum değil. Bu ilaçlar bazen takılan organ ve vücutta problemler ortaya çıkarıyor. Çığır açan bu nakil sayesinde ilaca ihtiyaç azalacak. Bu insan ömrünün de uzayabileceği anlamına geliyor. Gelecekte de pek çok hastalığa çözüm olabilir.

“GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLEN DOMUZ BÖBREĞİ NAKLEDİLDİ”

Hayvanda insana organ nakli araştırmaları denemeleri yaklaşık 60 yıldır süregeliyor. Dr. Akten, başarılı olan son operasyondaki şu ayrıntıya dikkat çekiyor; Nakledilen böbrek, genetiği değiştirilmiş domuz böbreği idi…

- Yeni gen düzenleyici araçlar ile domuz böbreği içinde insan vücudu ile reaksiyon veren proteinlerin üretim geni bloklandı. Reaksiyon oluşması engellendi. Bu sayede hızla ve kolaylıkla daha uyumlu dokular elde edilme yolu da aralanmış oldu. Nakledilen domuzun böbreği onun doğal böbreği değil genetiği insan bedenine tepki vermemesi adına değiştirilmiş bir böbrek.

NEDEN DOMUZ TERCİH EDİLDİ?

Primatlar, kuzu, tavşan, keçi… Şimdiye kadar pek çok farklı hayvan ile araştırma yapıldı. Peki bu araştırmada neden domuz tercih edildi, nasıl başarılı oldu?

- Burada organın vücuda boyut olarak uygunluğu önem taşıyor. Örneğin, ineğin organı insan vücuduna büyük kalırken, keçinin ki küçük kalmıştı. Yer kaplayan organların insan bedenine uyumu organ naklinde çok önemli.

Türkiye’de her gün ortalama 3 kişi, organ yetersizliği nedeniyle hayatını kaybediyor. Bir yılda böbrek nakli beklerken hayatını kaybedenlerin sayısı ise bin dolayında… 63 bin kişi diyalizde hayatını devam ettiriyor. Bunların sadece 23 bini böbrek nakli için sırada bekliyor.

TURKOVAC için gönüllü çağrısı Sağlık Türkiye'nin 27 Ekim Kovid-19 bilançosu: 210 vefat, 26 bin 896 yeni vaka Sağlık Türkiye'nin 26 Ekim Kovid-19 bilançosu: 215 vefat, 29 bin 643 yeni vaka Sağlık Türkiye'nin 25 Ekim Kovid-19 bilançosu: 232 vefat, 27 bin 663 yeni vaka Sağlık