Bildiriye imza atan Işık Biren: Washington lobisinden özel ödüllü

104 emekli amiralin imzaladığı bildiride yer alan isimlerden Işık Biren, Amerikancı 12 Eylül darbesinin merkezinde yer aldı.

Abone ol

Kaan Arslan / Aydınlık

Işık Biren, 104 emekli amiralin imzasıyla yayınlanan “Montrö ve Atatürk” bildirisinde dördüncü sırada yer alıyor. 12 Eylül darbesinin merkezinde yer alan Biren’in, emekliliğinin ardından yürüttüğü çalışmalar da dikkat çekiyor.

Biren, TSK’dan emekli olduktan sonra pek çok şirketin yönetimine girdi, Soros bağlantılı sivil toplum kuruluşlarında aktif görevler üstlendi.

SOROS BAĞLANTILI ALATON’UN YARDIMCISI

Biren, 1999 yılında yönetim kuruluna girdiği Alarko Holding’de uzun yıllar yönetici pozisyonda çalıştı. 2007 yılında yönetim kurulu başkan yardımcısı olduğu Alarko Holding’in aynı dönem yönetim kurulu başkanı İshak Alaton’du.

Şirketin kurucularından olan Alaton, dünyanın çeşitli ülkelerindeki terör faaliyetlerini fonladığı bilinen ABD'li George Soros'un sahibi olduğu Açık Toplum Vakfı’nın Türkiye’deki kurucularından.

Alaton’un kurucusu olduğu bir başka kurum da Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV). 1961 yılında faaliyete geçen bir ‘düşünce kuruluşu’ olan TESEV’in gelirlerinin büyük bir kısmının yurtdışından sağlandığı biliniyor. TESEV’in para aldığı merkezler arasında ABD’deki Soros Vakfı, BM Kalkınma Ofisi ve Dünya Bankası yer alıyor.

Futurizm Derneği’nin de kurucuları arasında yer alan Işık Biren, bir dönem Liberal Parti’nin kurucu genel başkanı olan Besim Tibuk’un şirketi NET Holding’in de yönetim kurulu üyeliğini yaptı.

WASHINGTON LOBİSİNDEN ÖZEL ÖDÜL

Emeklilik hayatında iş dünyasına giren Biren’in çalışmaları Amerikan-Türk Konseyi tarafından ödüllendirildi.

Kamuoyunda ABD’li ve Türk iş insanlarının Washington’daki lobisi olarak nitelendirilen Konsey’in düzenlediği seminerlerin düzenli konuşmacısı ve moderatörü olan Biren, 2004’te “özel ödüle” layık ödülü. Koç, Sabancı gibi Türkiye’nin önde gelen holdinglerinin yer aldığı Amerikan-Türk Konseyi’nde, ABD’den Coca Cola, Pepsi, Apple, Google, Microsoft gibi dünya devleri yer alıyor.

KONSEY BAŞKANLARI ABD’NİN EN ‘TEPE’SİNDEN

Amerikan-Türk Konseyi’nin dikkat çeken bir başka özelliği, yönetim kurulu başkanlarının geçmişi.

Konsey’in bugünkü Yönetim Kurulu Başkanı James L. Jones, 1999-2003 yıllarının ABD Deniz Kuvvetleri Komutanı. Jones, 2009-2010 yılları arasında Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışmanlığı, 2003-2006 yılları arasında da NATO’nun eski Avrupa Yüksek Kuvvetler Komutanlığı görevlerini yürütmüştü.

Jones’un yönetiminde dikkat çeken bir diğer isim de Richard Armitage. Konsey’in Yönetim Kurulu üyesi olan Armitage, ABD’nin eski Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı.

Konsey’in önceki dönem başkanlarından James Holmes, 17 Aralık 2013 tarihinden sonra FETÖ tertibini destekleyen bir rapor hazırlamış, daha sonra istifa etmişti.

Amerikan-Türk Konseyi, her yıl düzenlediği etkinliklerle, Amerikalı ve Türk iş insanlarını bir araya getiriyor.

BEYAZ SARAY ÖNE ÇIKARDI

İş dünyasına girdikten sonra Batı’yla ilişkileri daha da artan Işık Biren’in ismi, 1997 yılında dünyaca ünlü “Kim Kimdir?” kitap serisine eklendi. 1,6 milyon insanın biyografisinin yer aldığı seride Biren, serinin dünya kategorisine dahil edildi. “MARQUIS Who’s Who” olarak bilinen serinin internet sitesinde, çalışmaya destek veren kurumlar arasında Beyaz Saray’ın da yer aldığı belirtiliyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov: ''ABD'nin Ukrayna'da ne yaptığı sorusuna henüz yanıt verilmedi'' Gündem Lavrov ile Mısırlı mevkidaşı arasında kritik görüşme Gündem Utku Reyhan yazdı: Emekli Amiral Bildirisi ve 'Delikanlılık hukuku' Gündem Zaharova'dan CNN'e sert tepki: ''İşinize biraz daha vakit ayırın'' Gündem