İngiltere-Çin geriliminde yeni perde
Washington'un yaptırımlarının ardından Çinli teknoloji şirketi Huawei’yi 5G altyapısından çıkarma kararı alan Londra, Pekin karşıtı bir adım daha attı. İngiliz uçak gemisi HMS Queen Elizabeth'ın, ABD ve Japonya ile beraber Pasifik’te tatbikat yapacağı belirtildi. İngiltere'nin hamlesine Çin'den tepki gecikmedi. Açıklamada "İngiltere Güney Çin Denizi sorunuyla ilgilenmek istiyor ve ABD’ye sadakatini gösteriyor" ifadeleri kullanıldı.
İngiltere Pasifik'te tatbikat yapacağını açıkladı. Çin İngiltere'yi ABD'ye sadakat göstermekle suçladı.
Londra-Pekin hattındaki gerilime bir yenisi daha eklendi.
İngiltere hükümeti 14 Temmuz'da operatörlerin 5G geliştirme çalışmalarında Huawei cihazlarının kullanılmasını yasaklamıştı. Cihazların casus yazılım içerdiği iddia edilmişti.
Kararın ardından İngiltere'den Çin karşıtı bir hamle daha geldi. İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Times'ın haberine göre, İngiltere “HMS Queen Elizabeth” adlı uçak gemisini Çin’e karşı Pasifik’e gönderiyor. Habere göre, yeni uçak gemisi Çin’e karşı ABD ve Japonya ile beraber askeri tatbikatlara katılacak.
İngiltere’nin hamlesine Çin tepkili. İlk açıklamayı Çin Halk Kurtuluş Ordusu Deniz Kuvvetleri Askeri Araştırma Enstitüsü’nde araştırmacı Zhang Jushe yaptı.
Zhang, Global Times gazetesine “İngiltere’nin askeri gücü hakkında gerçekçi bir görüşe ihtiyacı var” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Yazıda, “İngiltere neden bu dönemi seçti? Çünkü Güney Çin Denizi sorunuyla ilgilenmek istiyor ve ABD’ye sadakatini gösteriyor." ifadeleri kullanıldı. Makalede "İngilizler kendilerini hala güneşin batmadığı imparatorluk zannediyor ama aslında onlar ABD piyonu” görüşü dile getirildi.
Güney Çin Denizi'ne ilişkin ABD'den de bir açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Çin’in bölgedeki denizcilik iddialarının çoğunun geçersiz olduğunu öne sürdü. Pompeo “Dünya, Pekin’in Güney Çin Denizi’ne deniz imparatorluğu gibi davranmasına izin vermeyecek” şeklinde konuştu.