Boğazlarda NATO gemileri

ABD Donanması'na ait 75 borda numaralı Güdümlü Füze Destroyeri USS DONALD COOK, Bugün 16.30 sularında İstanbul Boğazı'ndan geçerek Karadeniz'e açıldı. Saat 19.00 da ise Fransa Donanmasına ait Dupuy de Lome adlı savaş gemisi İstanbul Boğazını geçerek Karadeniz sularına girdi.

Abone ol

Montrö Anlaşması uyarınca Karadeniz'de sürekli savaş gemisi tutamayan ABD, bir savaş gemisini çıkarıp, hemen bir diğerini Türk Boğazları'ndan geçirerek Karadeniz'e sokuyor.

Son olarak, Amerikan donanmasına kayıtlı USS Truxtun Karadeniz'den çıktı, hemen yerine Amerikan güdümlü füze destroyeri USS Donald Cook Karadeniz'e girdi. USS Donald Cook isimli ABD savaş destroyerinin İstanbul Boğazı geçişi esnasında, Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait bir SAR botunun eşlik ettiği görüldü.

1936 tarihli Montrö Antlaşması gereği Karadeniz’e kıyısı bulunmayan ülkelerin savaş gemileri, Karadeniz'de 21 günden fazla kalamıyor.

Bunun ardından Fransız Donanması'na ait 101 metre uzunluğundaki Dupuy de Lome adlı savaş gemisi İstanbul Boğazı'ndan geçti.

759 borda numaralı gemi, sabah saat 10.30 sıralarında Çanakkale Boğazı'na geçiş yapmıştı. Dupuy de Lome, saat 19.00 sıralarında İstanbul Boğazı'na giriş yaptı. Dinleme gemisi olarak nitelendirilen ve üzerinde güçlü radarlar bulunan savaş gemisi Karadeniz'e doğru hareket etti. Gemiye, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri botlarla eşlik etti.

MONTRÖ ANTLAŞMASI NE ÖNGÖRÜYOR?

* TİCARİ GEMİLERE GEÇİŞ SINIRI YOK- Montrö, iki farklı grupta gemilerin geçişini düzenler:

*Harp Gemileri ve Ticaret Gemileri - Ticaret Gemileri serbestçe Boğazlardan geçebilir.

* UÇAK GEMİSİ BOĞAZLARDAN GEÇEMEZ - Montrö, sadece savaş gemilerinin Türk Boğazlarından geçişini değil, aynı zamanda Karadeniz'de kalış sürelerini de düzenler.

Buna göre;

* Boğazlardan 30 bin tonun üzerinde hiç bir askeri gemi geçiş yapamaz.;

* Boğazlar'dan savaş gemisi geçirerek tüm ülkeler, Karadeniz'e kıyısı olsun ya da olmasın, Türkiye'ye bildirimde bulunmak zorunda. Bu bildirim, Karadeniz'e kıyısı olan Ülkeler için bir hafta, Karadeniz'e kıyısı olmayan ülkeler için iki hafta.

* Karadeniz'de kıyısı bulunan ülkelerin, Boğazlar'ı geçtikten sonra Karadeniz'de savaş gemisi bulundurmaları konusunda bir süre kısıtlaması yok

* Karadeniz'e kıyısı bulunmayan ülkelerin savaş gemileri için ise hem süre, hem de tonaj kısıtlaması var; Kıyıdaş olmayan ülkelerin savaş gemilerinin Karadeniz'deki toplam tonajı 45.000 tonu geçemiyor. Ayrıca kıyıdaş olmayan ülkelerin savaş gemileri Karadeniz'de en fazla 21 gün kalabiliyor.

ulusalkanal.com.tr

Ermeni tasarısı kabul edildi! Gündem Gülen, Davutoğlu'na çok kızacak! Gündem Bu ilçe 31 Mart sabahı borca battı! Gündem Bu açıklamalar AKP'nin başını yakacak! Gündem