Terör ekonomiyi vuruyor

Piyasalarda bahar havası bitti. Önümüzdeki haftadan itibaren, piyasalardaki iyimserlik yerini bekleyişe bırakacak. Suriye'deki gelişmeler, terör ve seçim ekonomiyi yakından etkiliyor. Bunun yanı sıra piyasalar dalgalı bir seyir beklentisi ile gözünü Çin'e dikti.

Abone ol

Piyasalarda temkinli iyimserlik yavaş yavaş yerini tekminli bir bekleyişe bırakıyor.

Amerika'nın olumlu ekonomik gündemi Türkiye için negatif anlam taşıyor. Çünkü Amerikan Merkez Bankası FED, faiz artırmaya hazırlanıyor. Bu kararı başta Türkiye, gelişmekte olan ülkelerden doların yurtdışına kaçması ve döviz rezervlerinin eriyerek, kredi maliyetlerinin artması anlamına geliyor. Artan kredi maliyetleri ise vatandaş için iğneden ipliğe zam, işveren açısından ise artan vergi ve harçlar anlamına geliyor.

Amerikan ekonomisinde beklenen iyi veriler gelmeyince, ekonomistler Amerikan Merkez Bankası FED faiz artışını belirsiz bir tarihe erteleyeceğini kaydettiler. Bu durum da Türkiye ekonomisinde olumlu bir hava estirdi. Bu beklenti de piyasada belli ölçüde fiyatlandıktan sonra, piyasalar kendisini taşıyacak bir beklenti ihtiyacı içine girdiler. Ve Bu yapı, Borsa'da kâr satışları, döviz kurlarında ise tepki alım denemelerine neden oldu.

Ankara'daki yaralar sarılmaya çalışılsa da, terörle olumlu hava zayıfladı. Önümüzdeki hafta, Suriye kaynaklı gelişmeler, terör ve siyaset dışında yoğun bir ekonomik gündem var.

Çin'in 3.Çeyrek büyüme verileri, Türkiye, Brezilya ve Avrupa Merkez Bankaları faiz kararları, Fitch'in İstanbul'daki Türkiye konferansı yakından izlenecek gelişmeler olacak. Bu açıdan dalgalı seyir görülebilir.

Türkiye ve Avrupa'da faiz değişikliği beklenmiyor. Piyasalar üzerindeki etkileri açısından son dönemde ekonomisi yavaşlayan Çin'in 3. çeyrek büyümesi önemli. Çin ekonomisi, piyasalardaki durgunluğu da doğrudan etkiliyor. Borsada kısa dönemli çıkış hareketinin devamı için 80 bin-81 bin seviyelerinin geçilmesi önemli. Bu seviyelerde kâr satışları görülebilir.

ulusalkanal.com.tr

Bu illerde yaşayanların TL'den çok doları var! Ekonomi Hugo Boss'ta mobbing Ekonomi Resmi gazetede yayımlandı! İşçiyi büyük tehlikeler bekliyor Ekonomi Hedef tutturmaca Ekonomi