Şentop: 10 gün içinde Meclis'e getirebiliriz

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, başkanlık teklifini 10 gün içinde Meclis’e sunabileceklerini açıkladı. Başkanlık modelinin yüzde 90 ABD sistemi olacağını söyleyen AKP'li Şentop, hazırladıkları modelin üniter bir başkanlık sistemi olduğunu ifade etti “İlk 4 maddeye dokunma imkânımız yok” dedi.

Abone ol

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, hazırladıkları başkanlık modelini yaklaşık 10 gün içinde Meclis’e sunabileceklerini söyledi.

Yeni bir anayasa yapmayacaklarını söyleyen Şentop teklifin ilk önce Meclis Anayasa Komisyonu’nda görüşüleceğini vurguladı.

Habertürk gazetesine verdiği röportajda yeni anayasa ve başkanlık sistemi konularına açıklık getiren Şentop “Teklifimiz ABD sistemine yüzde 90 oranda benziyor diyebilirim” ifadelerini kullandı.

AKP’nin 2003'ten beri başkanlık sistemi çalışmalarını yürüttüğünü kaydeden Şentop "Türkiye için uygun olan yöntemin başkanlık olduğunu" iddia etti.

Mustafa Şentop, üniter devlet yapısının vazgeçilmez bir zorunluluk olduğunu, hazırladıkları modelin üniter bir başkanlık sistemi olduğunu vurguladı. AKP'li Şentop “Eğer yeni bir Anayasa yapmıyorsak zaten ilk 4 maddeye dokunma imkânımız da yok” dedi.

Şentop’a göre başkanlık sistemi geldiği zaman başkan ve iktidar daha rahat denetlenebilecek.

Mevcut sistemde Cumhurbaşkanı’nın denetlenemediğini kaydeden Şentop, başkanlık sisteminde milletvekillerinin daha bağımsız hareket edebileceğini öne sürdü.

Mustafa Şentop ayrıca MHP’nin meclis’e sunulacak başkanlık teklifine destek vereceğine inandığını da belirtti.

ulusalkanal.com.tr

ABD'de böyle görüntülendi Gündem Hain saldırı: Bir uzman çavuş şehit Gündem Başbakan Yıldırım'dan başkanlık çıkışı: Türkiye bölünür Gündem Tuğgeneral Evrim'den yeni ifade Gündem