Hukukçular hatırlattı

Mustafa Balbay'ın tahliyesi, gözleri tutuklulukta 5 yılı geçmiş ve yıllardır cezaevinde tutuklu kalanların durumuna çevrildi. Hem anayasa hem de hem ceza hukukçuları Anayasa Mahkemesi'nin kararından sonra tutuklulukta 5 yılı doldurmuş kişilerin vakit kaybetmeksizin tahliye olması gerektiği konusunda hep fikir. Öyle ki, AKP'li hukukçular bile bu görüşte. AKP Anayasası'nın mimarı Profesör Doktor Zafer Üskül, aylık tutukluluk incelemesi yapan yargıçların bu durumu dikkate alması gerektiğini belirtti.

Abone ol

Anayasa Mahkemesi'nin "uzun tutukluluk hak ihlalidir" kararın ardından CHP Milletvekili Mustafa Balbay'ın tahliye edilmesi bezer durumdaki tutukluların durumunu gündeme getirdi.

Baro başkanlarından yıllarca ağır ceza mahkemesi başkanlığı yapan isimlere kadar bütün hukukçular Anayasa Mahkemesi kararının bağlayıcı olduğunu hatırlattı. AKP'li hukukçular bile "karar tüm uzun tutuklular için geçerlidir" dedi.

AKP Anayasasının mimarlarından eski TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Profesör Doktor Zafer Üskül hakimlerin ek bir başvuruya gerek kalmadan kararı emsal kabul etmesi gerektiğini vurguladı.

Üskül, "mahkemeler 30 günlük tutukluluk değerlendirmelerini bu kararı dikkate alarak yapmalı" ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da hakimlerin emsal kararı uygulamak zorunda olduğunu vurguladı.

Dünyanın en büyük barosu olan İstanbul Barosu Başkanı ceza hukukçusu Doçent Doktor Ümit Kocasakal da Anayasa Mahkemesi'nin "makul tutukluluk süresi aşıldı" saptamasına dikkat çekti.

Kocasakal, tahliyenin hukuksuzlukları örtmeye yetmeceğini belirtti.

Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığını hatırlatan bir diğer hukukçu da emekli Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Atilla Hekimoğlu oldu.

Hukukçular kararın hükmü kesinleşmemiş bütün uzun tutuklular için emsal olması gerektiğinde hem fikir.

ulusalkanal.com.tr

Reyhanlı ilçeye yabancı Gündem Zeyid Aslan durmadı, yine küfür etti Gündem "Hizmet hırsımız oldu bizim" Gündem 'Çay simit hesabı yapamayanlar bütçe hesabı yapıyor' Gündem