Küba'ya yıllar sonra sürpriz ziyaret

50 Yıl Sonra İlk Kez Bir Amerikan Devletleri Örgütü Başkanı Küba’yı Ziyaret Ediyor.

Abone ol

Özgür Uyanık

Son olarak Ernesto “Che” Guevara’nın katıldığı 1962’deki toplantıdan bu yana Amerikan Devletleri Örgütü-OEA’yla ilişkisi bulunmayan Küba ‘yı ilk kez bu örgütün başkanı ziyaret ediyor.

OEA Genel sekreteri José Miguel Insulza, Küba’nın dönem başkanlığını yaptığı Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu’nun Havana’da yapılacak toplantısına katılma davetine olumlu cevap verdi.

1948’de kurulan ABD hakimiyetin OEA’dan Küba 1962’de “Marksist-Leninist olduğu” gerekçesiyle atılmıştı. Bu tarihten sonra ABD, Küba’yı askeri bir ablukaya almış kıtayla olan ilişkilerini koparıp adayı yalıtmıştı.

2009’da Şili asıllı Insulza’yı OEA Genel Sekreterliğine Bolivarcı İttifak ALBA ülkelerinin oyları taşımıştı. Bununla beraber son dönemde ABD’nin Küba’yla temkinli ama yakın bir ilişki geliştirme çabaları arttı. Son olarak Nelson Mandela’nın cenazesinde ABD Başkanı Obama’nın Küba Devlet Başkanı Raul Castro’nun yanına kadar giderek elini sıkması bunun en ilginç örneklerinden biriydi.

ulusalkanal.com.tr

Dünya Kupası için evlerinden oluyorlar Dünya Ukrayna’da sular durulmuyor Dünya Cenevre'ye giden Suriye heyeti, görüşmeleri Ulusal Kanal'a anlattı Dünya Mısır Devrimi'nin 3. yıldönümü terör eylemlerine sahne oldu Dünya