Çin'den ABD'ye karşı yaptırım: Pekin yönetimi de ABD yetkililerini kara listeye aldı

Çin, ABD'nin Uygur yaptırımlarına aynı şekilde karşılık verdi. Washington yönetiminin ÇKP'li yetkilere uyguladığı yaptırım sonrası Pekin yönetimi de Amerikalı siyasetçileri kara listeye aldı.

Abone ol

Çin’den ABD’ye yaptırım misillemesi geldi. ABD'li yetkililer kara listeye alındı.

Washington yönetimi, Sincan Uygur Özerk bölgesinde insan hakları ihlaliyle suçladığı üst düzey Çin Kominist Partisi yetkililerine vize yasağı ve ABD’deki mal varlıklarının dondurulması gibi yaptırımlar uyguladı. Bunun üzerine Pekin yönetimi harekete geçti. Amerika'nın kararının ardından önde gelen üç Cumhuriyetçi isme ve bir diplomata "benzer yaptırımlar" uygulandığı duyuruldu.

Açıklama Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Dini Özgürlükler Özel Temsilcisi Sam Brownback, Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio, Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz ve Kongre Üyesi Chris Smith'e yaptırım uygulanacağı bildirildi.

Washington'ın birkaç gün önce uyguladığı yaptırım listesinde Çin Komünist Partisi'nin özerk Sincan Bölgesi Temsilcisi Chen Quanguo ve Sincan Kamu Güvenliği Bürosu yetkilileri de dahil dört üst düzey Çinli yetkili bulunuyor.

İki ülke arasındaki gerilim bununla da sınırlı değil. Amerika Birleşik Devletleri Pekin'in "Tek Çin" politikasına karşı kırşkırtan hamlelerini sürdürüyor.

ABD, 10 Temmuz’da, Tavyan'a hava savunma sistemleri satışına yönelik yeni adım attı. Patriot hava savunma sistemlerinin tamir ve yenilenmesi için 620 milyon dolarlık satışa onay verildi.

Onay sonrası ABD'li Lockheed Martin şirketine yaptırım uygulanacağı açıklandı. Çin Dışişleri Bakanlığı Bakanlık Sözcüsü Cao Licien, "ABD’yi ikili ilişkiler ve Tayvan Boğazı’nın barış ve istikrarına daha fazla zarar vermemesi için Tek Çin ilkesine bağlı kalmaya ve Tayvan’a silah satışını durdurmaya çağırıyoruz” dedi.

ulusal.com.tr

İngiltere'de serbest ticarete müdahale: Huawei'e ait 5G ekipmanları yasaklandı Dünya Türkiye'den Kazakistan'a yardım eli Dünya Rus siyaset bilimci Prof. Dr. Dugin'in Doğu Akdeniz yorumu: Fransa'nın hedefi Mavi Vatan doktrini Dünya Azerbaycan-Ermenistan sınırında gerilim! Aliyev: "Ermenistan'ın tüm çabaları iflas etti, askerlerin intikamı alındı" Dünya