Kenan Evren öldü

12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren tedavi gördüğü GATA'da vefat etti. Yargılandığı davada hakkında verilen karar Yargıtay'da bekletilen Evren için devlet töreni düzenlenip düzenlenmeyeceği tartışma konusu oldu.

Abone ol

12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren tedavi gördüğü GATA'da vefat etti. Yargılandığı davada hakkında verilen karar Yargıtay'da bekletilen Evren için devlet töreni düzenlenip düzenlenmeyeceği tartışma konusu oldu.

Kenan Evren... 12 Eylül 1980 darbesinin mimarı.

Yıllar sonra hakkında açılan davada yargılandı. Hastane odasında telefonferans yöntemiyle hakim karşısına çıkan Evren, "bugün olsa aynı şeyi yapardım" diyerek kendini savundu. Mahkemenin rütbe sökme kararı verdiği Kenan Evren uzun süredir tedavi gördüğü Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde 98 yaşında hayatını kaybetti.

2012 yılından bu yana GATA'da Beyin ve Kardiyoloji ana bilim dallarında tedavi gören Evren'in sağlık durumu son günlerde kötüleşmişti. Yoğun bakımda solunum cihazına bağlanan, zaman zaman bilinci kapanan 7'nci Cumhurbaşkanı Evren'in dün akşam saat 23 sularında hayatını kaybettiği açıklandı.

1917'de Manisa'nın Alaşehir ilçesinde doğan Evren, 7 Mart 1978'de Genelkurmay Başkanlığı'na atandı. Bu görevi sırasında 12 Eylül 1980'de yapılan darbeyle diğer görevlerinin yanı sıra Milli Güvenlik Konseyi ve devlet başkanlığını da üstlendi.

Darbe yönetimi döneminde 650 bin kişi gözaltına alındı. 1 milyon 683 bin kişi fişlendi. 14 kişi cezaevlerindeki açlık grevlerin öldü. 171 kişi sorgularda ve cezaevi işkencelerinde can verdi, 49 kişi idam edildi.

Evren’in o dönem idama karşı kampanya düzenleyenlere söylediği, “Asmayalım da besleyelim mi?” sözleri tarihe geçmişti. 80 darbesinden 25 yıl sonra idamlar konusunda elinin hiç titremediğini söylemişti.

Evren, mimarı olduğu 12 Eylül darbesiyle 2012 yılında açılan davada yargılanmaya başlandı. 18 Haziran 2014’teki duruşmada müebbet hapis cezasına çarptırıldı, rütbelerinin sökülüp orgenerallikten erliğe düşürülmesine karar verildi.

Mahkeme kararı telekonferans yöntemiyle yüzüne okundu. Ancak dosyası Yargıtay'da beklediği için infaz edilmedi. Bu durum Evren'in nasıl toprağa verileceği tartışmalarını da beraberinde getirdi.

Evren eski Cumhurbaşkanı olduğu için protokole göre resmi tören yapılması ve 3 günlük ulusal yas ilan edilmesi gerekiyor. Bakanlar kurulunun tören düzenlenmemesi için bir karar alıp almayacağı henüz bilinmiyor.

Evren'in Ankara'daki Devlet Mezarlığı'na defnedilmesi bekleniyor.

ulusalkanal.com.tr

Öcalan’ı sorgulayan komutan ve yargılayan hakim Vatan Partisi’nde buluştu Gündem İsmail Hakkı Pekin, ''Cemaat TSK’ya neden kumpas kurdu?'' sorusunu yanıtlıyor Gündem Necdet Özel 15 gün rapor aldı! Gündem Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Kasapoğlu: Mesut Barzani, Türk kenti olan Kerkük’ü istiyor Gündem