Mangal kömürü işçilerinin sıcakta zorlu mesaisi

Dünyanın en zahmetli ve zorlu işlerinden biri mangal kömürü üretimi… O zorlu iş, elleri yüzleri kömür karasından daha da kara olan emekçilerin geçim kaynağı. Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde mangal kömürü üreten işçiler, sıcak hava ve yakılan kömürün yaydığı ısıya rağmen yoğun bir mesai harcıyor. İşte alın terine kömür karası karışanların zorlu yaşam mücadelesi…

Abone ol

Emek olmadan yemek de olmuyor. Her mesleğin kendine özgü zorlukları var. Onlar, alın terine kömür karası karışanlar…

Mangal kömürü işçileri, bir yandan sıcak hava diğer yandan da yakılan kömürün yaydığı ısıyla mücadele ediyor.

Eren ailesi, mangal kömürü üretimi için Mardin’den kalktı, Erzincan’ın Üzümlü ilçesi Pelitli köyüne gitti. Çadırlarda yaşamlarını sürdürüyorlar.

Mesai günün ilk ışıklarıyla başlıyor. Emekçiler, meşe ağaçlarının bulunduğu dağlık alanlara dağılıyor.

Belirlenen alanlarda meşe odunu kesimi yapılıyor. O odunlar ocaklarda, 2 ila 3 hafta arasında kontrollü ve başında 24 saat nöbet tutarak yakılıyor. Ardından da soğutma çalışması başlıyor.

İşçiler üretimi atalarından gördükleri doğal yöntemlerle yapıyor. Ocaktan çıkan odun kömürleri çuvallara dolduruluyor. Kamyona yükledikten sonra alıcılara ulaştırılıyor. Emekçilerin, ellerinde yüzlerinde kömür karası eksik olmuyor. Bu mücadelenin en büyük destekçisi de eş ve çocuklar...

Onlar ekmek için gece gündüz bu işin cefasını çekiyor. Tüm zorluklara ve tehlikelere rağmen ülkemiz için üretmekten vazgeçmiyorlar.

Çay ihracatından 10 milyon dolar gelir Ekonomi Manisa'da işverenden sendikalı olan işçilere baskı Ekonomi Petrol fiyatları yükseldi Ekonomi Vatan Partisi Adıyamanlı üreticinin yanında Ekonomi