Hastalığını sanatla yenmeye çalışıyor
İzmir'in Urla ilçesinde yaşayan parkinson hastası Bozkurt, resim ve müzikle kendini rehabilite ederek hastalığın sebep olduğu ellerdeki hareket zorluğunu, kasılma ve depresyon hallerini kontrol altına almaya çalışıyor
İzmir'in Urla ilçesinde parkinson hastası Batuhan Bozkurt, yerleştiği Barbaros köyünde kurduğu "Emek Kültür ve Sanat Evi"nde AA muhabirine, patenti kendisine ait ve kayıtlara "çakıl taşı mozaik tekniği" olarak geçen "sanatı" sayesinde yaklaşık 4 yıl önce yakalandığı parkinson hastalığının dayanılmaz etkilerini minimize ettiğini belirtti.
Çocukluğundan bu yana resim sanatına ilgi duyduğunu, öğrencilik yıllarında resimlerde kullanacağı boyalara parası yetmediğinde renkli taşları kırıp tuvale yapıştırarak boya gibi gözükmesini sağladığını anlatan Bozkurt, bir bölümü yağlı boya diğer bölümü ise renkli taşlardan oluşan resimlerinin yıl sonunda sergilerde satılmasının motivasyonunu artırdığını ifade etti.
Topladığı renkli taşları balyozla kırdıktan sonra havanla parçalayarak küçülttüğünü, elekten geçirdiği taş kırıntılarını özel bir yapıştırıcı yardımıyla eserini oluşturmada kullandığını belirten Bozkurt, imkansızlıklar sonucu oluşan bu yöntemin, başvurusu üzerine Almanya'daki patent kuruluşu tarafından "çakıl taşı mozaik tekniği" olarak tescillendiğini kaydetti.
Bozkurt, 1968 yılında başladığı taş resim sanatına 4 yıl önce teşhis edilen "parkinson" rahatsılığı nedeniyle ara vermek zorunda kaldığını, hastalığının belirtilerinin etkisiyle hayattan soğuduğunu anlatarak şunları kaydetti:
"Dünyadan soyutlanmış gibiydim, sağ elimde hareketsizlik vardı. Oğlum terör bölgesinde çatışmada vuruldu, gazi oldu. O da hastalığımı arttırdı. Parkinson teşhisi konulmasıyla birlikte ilaç tedavisine başlandı. Parkinson Hastaları Derneğinde bana çalışmam gerektiğini, çalıştıkça iyileşme yönünde gelişmeler kaydedildiğini söylediler. Doktorum da çalışmanın bana iyi geleceğini söyledi."
Doktorunun ve dernek yetkililerinin tavsiyesi sonrası stüdyosuna geri dönen, Türkiye'nin çeşitli illerinden topladığı ya da yurt dışından getirttiği sayısız taşla oluşturduğu tablolarının başına geçen Bozkurt, rahatsızlığı nedeniyle başlangıçta zorlandığı bu çalışmaların, zaman geçtikçe kendisini rahatlattığını, hastalığının belirtilerinin azalmaya başladığını ifade etti.