Asya'da ülkeler arası ekonomik ortaklık büyüyor
Asya-Pasifik bölgesindeki 15 ülke, dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşmasına imza attı. Asya-Pasifik ülkeleri, Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık, anlaşmasıyla, gümrük vergilerini düşürerek tedarik zincirini kuvvetlendirmeyi ve yeni e-ticaret kuralları oluşturmayı hedefliyor. Avrupa ve Amerikalı şirketleri, serbest ticaret bölgesi dışında bırakan anlaşmanın, Çin'in bölgedeki ekonomik hakimiyetini arttıracağı öngörülüyor.
Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'nin 37. Liderler Zirvesi kapsamında düzenlenen Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık görüşmesinde, anlaşmaya varıldı.
Aralarında Çin, Japonya, Singapur ve Güney Kore’nin de bulunduğu 15 Asya-Pasifik ülkesinin liderleri, dünyanın en büyük serbest ticaret atılımı olarak bilinen Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık, anlaşmasına imza attı..
Anlaşma ile Asya Pasifik ülkeleri, gümrük vergilerini düşürerek tedarik zincirini kuvvetlendirmeyi ve yeni e-ticaret kuralları oluşturmayı hedefliyor.
Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong, Singapur Başbakanı Lee, küresel büyümenin yavaşladığı bu zamanlarda bölgesel kapsamlı ortaklık ile ileriye dönük büyük bir adım olduğunu ifade etti. Malezya Uluslararası Ticaret Bakanı Muhammed Azmin Ali ise bölgede yeni bir dönemin başlayacağını belirtti.
Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklığı için müzakereler, Güneydoğu Asya ülkeleri ile Çin, Japonya, Güney Kore, Avustralya, Yeni Zelanda ve Hindistan arasında 2012 yılında başlamıştı. Hindistan, Çin ürünlerinin ülkeye ucuz fiyatlarla girmesinden endişe duyarak görüşmelerden çekilmişti.
15 ülke ve 2,1 milyarlık nüfusu kapsayan ortaklık anlaşması, küresel gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 30'una tekabül ediyor..
Anlaşmanın, Çin'in Asya-Pasifik bölgesindeki ekonomik hakimiyetini arttıracağı öngörülürken, serbest ticaret bölgesinin dışında bırakılan Avrupa ve Amerikalı şirketleri dezavantajlı konuma getireceği belirtiliyor.