Yavru carettalar mavi sularla buluşuyor

Yavru carettalar mavi sularla buluşuyor. Muğla'nın Ortaca ilçesinde dünyaca ünlü İztuzu Kumsalı'nda carettalar iki aylık kuluçka dönemini tamamladı. Yumurtadan çıkan caretta caretta yavrularının denizle buluşma süreçleri başladı.

Abone ol

Burası Muğla'nın Ortaca ilçesindeki dünyaca ünlü İztuzu Kumsalı... Deniz kaplumbağalarının en iyi üreme sahalarından biri olan kumsalda carettalar iki aylık kuluçka dönemini tamamladı. Yumurtadan çıkan caretta caretta yavrularının, mavi sularla buluşma süreçleri başladı.

Caretta carettalar, dünyada nesli tükenme riskiyle karşı karşıya bulunan canlılar arasında yer alıyor. Bu yıl onlar açısından verimli geçti.

Denize doğru yapılan yolculukta kimi mavi sulara ulaşıyor kimi de başarılı olamıyor. Bu durumda devreye Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezinde görev yapan gönüllü doğaseverler giriyor. Yavru carettalar, bir gün merkezde bekletildikten sonra güneşin batmasıyla denize bırakılıyor.

Onların bu zorlu yaşamsal yolculuğunu izlemek isteyenler merkeze başvuruyor. Merkezde, carettaların yaşam döngüsü hakkında bilgiler veriliyor.

DEKAMER Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Yakup Kaska, 1988 yılından bu yana yürütülen çalışmalar sayesinde caretta caretta sayısının çoğaldığını söyledi.

Yumurtadan çıkan yavrular ışığa doğru yöneliyor. O nedenle yakın otel ve restoranlardan ışıklarını ya kapatmaları yada kırmızı ışık kullanmaları isteniyor. Yavruların zarar görmemesi için kumsalda nöbet tutuluyor. Sahili kullanan vatandaşlardan da bugünlerde daha duyarlı olmaları bekleniyor.

ulusal.com.tr

Adana'da PKK/KCK operasyonu Yurt Banker Bilo filmi yine gerçek oldu Yurt Salda Gölü'nde sigara içmek yasaklandı Yurt Turistler Kahta Çayı'nda serinledi Yurt