Diş hekimleri uyardı: Pandemide diş sağlığına daha fazla dikkat edilmeli

Diş hekimleri, 22 Kasım Diş Hekimliği Günü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası nedeniyle açıklama yaptı. Ankara Diş Hekimleri Odası’ndan yapılan açıklamada ağız ve diş sağlığının önemine dikkat çekildi. Açıklamada diş hekimlerinin Kovid-19 ile ilgili yaşadığı sorunların ortadan kaldırılması da istendi.

Abone ol

Kovid-19 ile mücadele sürerken ağız ve diş sağlığı büyük önem taşıyor. Diş hekimleri diş sağlığına dikkat çekiyor.

22 Kasım Diş Hekimliği Günü, 22 Kasım haftası ise Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası olarak kutlanıyor. Ankara Diş Hekimleri Odası bu nedenle yazılı bir açıklama yaptı:

- Yaşam kalitesi açısından önemli kayıplara yol açan ağız diş hastalıkları; diyabet, kalp-damar hastalıkları, büyüme-gelişim geriliği, erken doğum gibi birçok sağlık sorununun gelişmesinde rol oynamaktadır.

- Ağız diş sağlığı problemlerinin açığa çıkmadan önce koruyucu uygulamalarla önlenmesi, hastalıklar açığa çıktığında ise hızla tedavi edilmeleri gerekir. Tedavideki gecikme, ağız diş sağlığı ve genel sağlığı bozarken, sağlığa ayrılan bütçenin de katlanarak artmasına yol açmaktadır. Bu nedenle koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri sağlık anlayışımızın temel değeri olmalıdır.

Açıklamada diş hekimlerinin Kovid-19’da yaşadıkları sorunlara da değinildi. Filyasyonda görev alan diş hekimlerinin, ağız diş sağlığı merkezleri ve hastanelerinde hizmet vermeye devam eden diş hekimlerinin zorlu çalışma koşulları olduğu belirtildi. Serbest çalışan diş hekimlerinin artan ekonomik sıkıntıları olduğu ve salgın boyunca destek almadıkları ifade edildi.

Açıklamada fakülte ve kontenjan sayısındaki artışın işsizliğe neden olduğu da vurgulandı. 2002’de 19 olan diş hekimliği fakülte sayısının bugün 103’e, 2005’te 960 olan kontenjanın 2021’de ise 88 fakültede 8 bin 356’ya ulaştığı belirtildi.

Türk bilim insanı geliştirdiği teknikle literatüre girdi Sağlık Türkiye'nin 21 Kasım Kovid-19 bilançosu: 195 vefat, 21 bin 177 yeni vaka Sağlık Haftalık vaka haritası açıklandı: İşte en çok vaka görülen iller Sağlık Türkiye'nin 20 Kasım Kovid-19 bilançosu: 201 vefat, 23 bin 347 yeni vaka Sağlık