Gülen'in telefon görüşmeleri, F tipi maliyeyle ilgili bilgileri ortaya çıkardı

Fethullah Gülen'in telefon görüşmeleri, cemaatin mali yapısıyla ilgili önemli bilgileri ortaya çıkardı. Görüşmeler, cemaatin Türkiye'deki dört sermaye grubu üzerinde de etkili olduğunu ortaya koydu.

Abone ol

Fethullah Gülen cemaatinin mali yapısı, bugüne kadar merak konusuydu. Gülen'in internete düşen telefon görüşmeleri, cemaatin mali yapısına ilişkin önemli ipuçları verdi.

Gülen'in sermaye gruplarıyla ilişkileri, 1 Kasım 2013 tarihli telefon görüşmesine yansıdı. Telefon görüşmelerinde Gülen, Koç Grubu'na iş bağlamak için talimat veriyor. Gülen, bu işten "Büyük Patron" diye andığı Başbakan Erdoğan'ın haberdar edilmemesini özellikle istiyor.

Aynı görüşmede İşadamı Ali Sabancı'nın Gülen'in sağlığıyla yakından ilgilendiği ve sürekli aradığı belirtildi. Turgay Ciner'in ise basın kuruluşlarında Gülen'i korumaya aldığı görüşmelerle ortaya çıktı.

Gülen'in telefon görüşmelerinde dikkat çeken bir diğer nokta ise uluslararası alana kadar yayılan iş takipçiliği. Öyle ki, Uganda Devleti'nin petrol rafinerisi inşaatı için bile cemaat devreye giriyor. 14 Ekim 2013'teki görüşmede cemaat yöneticisi, Gülen'e Uganda Devlet Başkanı'nın petrol rafinerisi kurmak için yaptığı daveti iletiyor. Gülen, işin Koç Grubu'na verilmesini istiyor. İşi son aşamada Çin'in aldığını da hatırlatmak gerek.

Cemaatin mali büyüklüğü ise dudak uçuklatan cinsten... Aydınlık Gazetesi'nin 2012 yılında ortaya çıkardığı MİT raporuna göre cemaat 150 milyar dolara hükmediyor. Bu sermayenin büyük bölümü kayıtdışı. Cemaate bağlı şirketlerin yıllık işlem hacmi ise 7 milyar dolar. Rapora göre cemaat 65’i büyük olmak üzere 700 şirket tarafından destekleniyor.

ulusalkanal.com.tr

''Türkiye, en iyi seçenek'' Gündem 600 ÖSO militanı Türkiye'de Gündem “Bizim kutularımızda milyar dolarlar yok“ Gündem Hakimlerin rolü yeniden gündemde Gündem