ABD ve diğer büyükelçiliklerden 41. madde açıklaması

ABD ve Kavala için ortak bildiri yayımlayan büyükelçilikler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sert tepkisi sonrası yeni bir hamlede bulundu. ABD'nin yanı sıra Kanada, Hollanda, Norveç ve Finlandiya Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine uyacaklarını duyurdu.

Abone ol

Atlantik Cephesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın büyükelçilerin Kavala çağrısına sert tepkisi sonrası bir hamlede bulundu.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamaya göre, Büyükelçilik, Viyana Sözleşmesi'nin 41’nci maddesine riayet edecek.

ABD'nin yanı sıra Kanada ve Hollanda da Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine uyacaklarını duyurdu.

Finlandiya ve Norveç büyükelçilikleri ise, ABD'nin açıklamasını Twitter'dan retweet ederek sözleşmeye riayet edeceğini açıkladı.

VİYANA SÖZLEŞMESİ NEDİR?

Viyana Sözleşmesi Avusturya'nın başkenti Viyana'da 2 Mart - 14 Nisan 1961 tarihleri arasında düzenlenen "Birleşmiş Milletler Diplomatik İlişkiler ve Dokunulmazlıklar" konferansında alınan kararlarla çerçevesi imzalanan uluslararası sözleşmedir.

Viyana'da Avrupa devletleri ile Türkiye'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda devletin imzacı olduğu bir sözleşme olarak biliniyor. Sözleşme 12 Eylül 1984 tarihinde Türkiye'de TBMM'de kabul edildikten ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan sonra Resmi Gazete'de yayımlandı. Resmi Gazete'nin 18513'üncü sayısında yayınlanan 3042 sayılı kanunun başlığı "Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesine Katılmamızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun" olarak geçiyor.

41. MADDE: DEVLETLERİN İÇ İŞLERİNE KARIŞMAMAK BÜYÜKELÇİLERİN GÖREVİDİR

Viyana Sözleşmesinin 41. maddesine göre, devletlerin ayrıcalıklarına ve bağımsızlıklarına halel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan her büyükelçinin, karşı devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmesi gerekiyor. Ayrıca anılan devletin iç işlerine karışmamak da yine büyükelçinin görevi olarak yer alıyor.

''CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TARAFINDAN OLUMLU KARŞILADI''

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, ABD ve diğer büyükelçiliklerin açıklamalarının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından olumlu karşılandığını bildirdi.

Irak'ın kuzeyinde operasyon: 4 PKK'lı etkisiz hale getirildi Gündem ÇGD'den Jin News'e ödül: Bu kez ödülü Özgür Özel verdi Gündem TGB'den on büyükelçiliğe karşı açıklama: Türkiye’de yeni rota Atlantik'e veda Gündem Beştepe'de kritik zirve: Erdoğan ve Bahçeli bir araya geldi Gündem