Filistin'de ateşkesin ilk gününde neler yaşandı?
Filistin ve İsrail arasındaki çatışmalar Mısır'ın arabuluculuğunda son buldu, taraflar Kahire'deki müzakere masasından kalıcı ateşkesle kalktı. Peki Filistinliler'in sevinç gösterileriyle karşıladığı ateşkesin ilk gününde neler yaşandı? Haberimizde izleyelim...
İsrail ve Filistin arasında Mısır'ın arabuluculuğunda yürütülen kalıcı ateşkes görüşmeleri olumlu sonuçlandı. Ateşkesin ilk gününde anlaşmanın detayları da basına yansımaya başladı.
Filistin tarafı masadan taleplerinin bir kısmını kabul ettirerek kalktı. Mısır'ın önerisi doğrultusunda ateşkes süresiz olacak ve Gazze'deki abluka hafifletilecek. Anlaşmaya göre Refah sınır kapısı açılacak, Gazzeli balıkçılar artık yeniden 12 mile kadar açılabilecek. İsrail, inşaat malzemeleri başta olmak üzere, Gazze'ye mal girişine müsaade edecek.
Ancak Hamas'ın "zafer" olarak duyurduğu anlaşmada, Filistinli mahkumların serbest bırakılması, uluslararası liman inşası ve çalışanların maaşlarının ödenmesi gibi maddeler müzakerelerin ikinci aşamasına bırakıldı. Anlaşmaya varılamayan bu maddeleri görüşmek üzere taraflar gelecek ay Kahire'de tekrar bir araya gelecek.
Ateşkesin ardından Hamas'a Mısır'ın terör örgütleri listesine aldığı Müslüman kardeşler'den destek geldi. Merkez bürosu Kahire'de bulunan İslamcı terör örgütü, Hamas'a tebrik mesajı yayınladı.
Gazze ve Batı Şeria'da Filistin halkının kutlamalarla karşıladığı ateşkes, İsrail kamuoyunun da gündemindeydi. Ancak İsrail'e sevinç değil, endişe hakimdi. Basında Başbakan Binyamin Netanyahu'ya eleştiri yazıları kaleme alınırken, İsrail parlamentosu Knesset'te (Neset) de eleştiri okları Netanyahu'yu gösterdi.
Netanyahu'nun partisi Likud'un milletvekillerinden Danny Danon, "İsrail'in büyük bir destekle başlattığı operasyon utanç ve şaşkınlıkla son buldu" dedi. Meretz Partisi lideri Zahava Galon, Netanyahu'yu hiçbir hedefi olmadan savaşa girdiği ve savaşı Hamas lehine bitirdiğini gerekçesiyle eleştirdi. Muhalefetteki İşçi Partisi de derhal seçime gidilmesi için çağrıda bulundu.
İsrail'in etkin gazetelerinden Haaretz de Netanyahu'yu ateşkesi kabineden onay almadan kabul ettiği, saldırılar boyunca sivilleri hedef aldığı ve ülkeyi milyarlarca dolar zarara uğrattığı gerekçesiyle eleştirdi. Basında, Netanyahu'ya halk desteğinin yüzde 55'ten yüzde 38'e düştüğünü gösteren anketler yer aldı.
İsrail'in Filistin topraklarına 51 gün süren saldırılarında 578'i çocuk, 2 bin 135 kişi hayatını kaybetmiş, 10 bin 918 kişi yaralanmıştı.
ulusalkanal.com.tr