Mersin'de üretime bilimsel katkı
Teknoloji gelişiyor, tarımsal yöntemler değişiyor. Bilimsel çalışmalar çiftçinin üretimine büyük katkı sağlıyor. Mersin’in Anamur ilçesinde bulunan Tohum Araştırma ve Geliştirme Merkezi kapılarını Ulusal Kanal'a açtı.
Haber: Yalçın Semir Akarsu
Tarımın bilimle desteklenmesi, üretimin gelişmesi açısından çok önemli.
Mersin’in Anamur İlçesinde bulunan bu tesiste, üretilen Yerli tohumlar ise aynı zamanda ülkemizin bağımsızlığı açısından da önemli.
Ulusal Kanal’a konuşan tesis sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Nuray Meşe, çoğaltımı az yapılan ürünleri geliştirerek, üretime katkı sağlamayı amaçladıklarını belirtti:
- şirketimiz yakın zamanda araştırma kuruluşu oldu ve bu bağlamda imkanları değerlendirmek adına farklı türlerde denemeye başladık. Şu an avokado ve limon çoğaltımında belli bir aşamaya geldik.
- Doku kültüründe çoğaltım yapmaktayız ve bu bağlamda farklı türlerde denememiz ise diğer çalışmalarda farklı şekilde katkıları vardır. Yani farklı türler denememizdeki amaç ise avokado ve lime limonda çoğaltım yani doku kültüründe çok çok az bir oranda mevcut. Şu an bu çoğaltımı artırma amacıyla elimizdeki imkanları değerlendirmeye başladık.
Tesisin kurucusu, Ziraat Yüksek Mühendisi Kamil Körhasanoğulları da, son gelişmeleri takip ederek ilerlediklerini ifade etti:
- Çiftçilik 3 bilinmeyen arasında çalışılan bir ortam hava su toprak. Hareket noktam şu; katma değer yaratmam lazım. Kapasitemiz devamlı artmakta. 2 kişiyle başlamıştım burada şuanda 11 12 kişi laboratuar içinde çalışıyor gördüğünüz gibi.
Tarım politikaları üzerine de değerlendirmede bulunan Körhasanoğulları, ülkemizde tarım havuzları oluşturularak ekilen ekinin kontrolünün sağlanması gerektiğini belirtti:
- Diyorum ki bir havuzların oluşması lazım mesela bir domates havuzunun bir salatalık havuzunun. Türkiye’de ne kadar domates üretiliyor? İç tüketim ne Dış tüketim ne İhracat ne bunun salçalığı ne? Bunu hem çiftçi görmeli hem ihracatçı görmeli hem de Devlet görmeli vatandaş da görmeli. Ne sağlanmış olur? Bir gün domates sokağa dökülmez,bir gün soğan sokağa dökülmez ertesi gün soğanın yokluğunu çekmeyiz.