Irak'a uçuşlar başladı!

Amerika'nın Suriye ve Irak'a müdahale planları çerçevesinde bölgede kurmaya çalıştığı "Yeni Ortadoğu koalisyonu"na Fransa'dan destek geldi. Fransız hükümeti, Ortadoğu ülkelerini koalisyona ikna etme ve rol paylaştırma amacıyla Paris'te konferans düzenledi. Diplomatik girişimle yetinmeyen Fransa, askeri destek için de düğmeye bastı. Fransız uçakları bu sabah Irak'ta keşif uçuşlarına başladı.

Abone ol

Amerika'nın Suriye ve Irak'ta askeri müdahalenin önünü açan yeni Ortadoğu planına Fransa sahip çıktı. Fransız hükümeti, başkent Paris'te bir konferans düzenleyerek ABD planına dahil edilecek ülkeleri bir araya getirdi.

2011 yılında Libya'ya savaş uçaklarını göndererek Amerika'nın işgal planına destek çıkan Fransa'nın bu seferki amacı bölge ülkelerini Washington'un "Yeni Ortadoğu Koalisyonu"na ikna etmek. Konferansta, koalisyonda yer alacak ülkeler arasında görev paylaşımı yapılacak.

Bu sabah saatlerinde başlayan Paris zirvesine 26 ülke, Birleşmiş Milletler, Arap Birliği ve Avrupa Birliği gibi uluslararası kuruluşlardan temsilciler katılıyor. Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov toplantının kritik davetlileri arasında yer alıyor. Türkiye'yi temsilen de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Paris'te hazır bulunuyor.

“Irak için Barış ve Güvenlik Konferansı” adıyla toplanan zirveye bölgenin kilit ülkelerinden İran ve Suriye ise davet edilmedi. Paris'e çağrılmayan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Emir Abdullahiyan, zirveyi "göstermelik" olarak niteledi. Abdullahiyan, ''İran, bölgede ve dünyada terörizme karşı gerçek mücadelede işbirliğine hazırdır'' şeklinde konuştu.

Fransa, Amerikan planına sadece diplomatik destek vermekle yetinmedi, askeri istihbaratta da düğmeye bastı. Fransız Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian (Jan İv Lö Driyan) Fransız uçaklarının bu sabah Irak hava sahasında keşif uçuşlarına başladığını duyurdu.

ulusalkanal.com.tr

Taner Yıldız'dan IŞİD açıklaması Gündem CHP Torba Yasa için AYM'ye başvurdu Gündem Davutoğlu: Şimdi aynı şeyi söylemez Gündem CHP tabanında istenmeyen adam: Bekaroğlu! Gündem