TÜBİTAK Kriptoloji Uzmanı’ndan Ulusal Kanal’a mektup

"Geliştirilen milli kritpo bilgileri kumpasla yabancı ülkelerin eline geçti." İstanbul "Askeri Casusluk" davasında mahkum edilen TÜBİTAK Kriptoloji Uzmanı Merdan Metin, kuruma yapılan saldırıyı bu sözlerle anlattı. Ulusal Kanal'a konuşan Metin, "Vatana ihanet aradılar, bulamadılar. Aynaya bakmak akıllarına gelmedi" dedi.

Abone ol

İstanbul "Askeri Casusluk" davası ve TÜBİTAK operasyonları ile devletin kripto bilgileri pazara çıkarıldı.

Davada hüküm verilen kriptoloji uzmanı ve eski TÜBİTAK Proje Yöneticisi Merdan Metin, TÜBİTAK'a yapılan operasyonu Ulusal Kanal'a yazdığı mektupla anlattı. Metin, "Geliştirilen milli kripto sistemlerinin yabancı devletlerin eline geçtiğini" açıkladı.

"Cemaatin burada işlediği suç o kadar büyük boyutlarda ki, gerçek manada vatana ihanetin düğüm noktası TÜBİTAK ve "casusluk" davası. Verdikleri zarar ve tahribat, 20 yıllık Kriptoloji, Bilgi Güvenliği ve Elektronik istihbarat kazanımlarını yerle bir etti. Başka ülkelerin Türkiye'nin geldiği durumu ve bu bilgileri de elde etmelerine neden oldu."

20 yılda yaratılan milli birikimin nasıl yok edildiğini anlatan mektupta çarpıcı bilgiler yer aldı. "Casusluk"la suçlandıklarını vurgulayan Metin, "Vatana ihanet aradılar, bulamadılar. Aynaya bakmak akıllarına gelmedi" dedi ve artık kimsenin milli projelere cesaret edemediğine dikkat çekti.

"Sonuç olarak; yıllarca yerine konamayacak bilgi birikimi dağıldı ve yetişmiş insanlar başka ülkelere veya başka işlere gittiler. Daha da kötüsü, bizlerin yapmış olduğu çalışmaların devam ettirilmesini bırakın, artık kimse aklından geçirmeye, adını anmaya bile cesaret edemiyor."

İlk olarak 2006 yılında Dışişleri Bakanlığı'nda kullanılan kriptolu iletişim sisteminin geliştiricisi olan Merdan Metin, İstanbul "Askeri Casusluk" davasında 14 ay tutuklu kaldı. Metin, kapatılan özel görevli mahkeme tarafından 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin onadığı davada mahkum edilen 43 kişi için gözler Anayasa Mahkemesi'nde. Yüksek Mahkeme'nin dosyayı 20 Temmuz'da başlayacak adli tatil öncesi karara bağlaması talep ediliyor.

Haber: Özer Sürmeli

ulusalkanal.com.tr

Amerikan karşıtlığı Türkiye’de yükselişte Gündem YSK'nın 30 Mart seçimine ilişkin ihlal raporları ortadan kayboldu Gündem MİT'e Amerikan modeli Gündem ABD'de Suriye itirafı Gündem