Türkiye ile Özbekistan'dan stratejik hamleler

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Özbekistan'ın Başkenti Taşkent'te, Özbek mevkidaşı Abdulaziz Kamilov ile bir araya geldi. İkilinin baş başa yaptıkları görüşmenin ardından iki ülke heyetleri bir araya geldi. Görüşmelerden sonra Ortak Stratejik Planlama Grubu Toplantısı yapıldı. Türkiye ile Özbekistan arasında iş birliği anlaşmaları imzalandı. Basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu ve Kamilov, Türkiye ile Özbekistan arasındaki ilişkilerin süreceği mesajını verdi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov ile iki ülke dışişleri bakanlıkları heyetler arası görüşmelerinde bir araya geldi. Görüşmede, iki ülke arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi gündemine ilişkin fikir alışverişinde bulunuldu.

Çavuşoğlu, heyetler arası görüşme öncesinde yaptığı konuşmada, Taşkent'e gelmeden önce ziyaretinin kültür bölümünde Hive ve Semerkant'ı ziyaret edip, Türkiye'nin Semerkant Başkonsolosluğunun açılışını yaptıklarını anımsatarak bu ziyaretlerde kendilerini yalnız bırakmayan Kamilov'a teşekkür etti.

Ortak Stratejik Planlama Grubu toplantısını yapacaklarını belirten Çavuşoğlu, "Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi ikinci toplantısı hazırlıklarını başlatırken birinci zirvede alınan kararların ve imzaladığımız anlaşmaların uygulanmasını da takip etmiş olacağız. Türk Konseyi, Afganistan ve diğer bölgesel konuları da ele alacağız. Muhterem Aksakalım, gerçekten de kendimizi evimizde, anavatanımızda hissediyoruz.'' dedi.

Kamilov da ülkesi ile Türkiye arasında üst düzey stratejik iş birliğiyle ilgili, "Özbekistan, Ortak Stratejik Planlama Grubu ve Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantılarını sadece Türkiye ile yapmıştır. Gündemimizde çok önemli konular var, amacımız stratejik iş birliğini yeni düzeye çıkarmak." diye konuştu.

HEYETLER ARASI GÖRÜŞME YAPILDI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, başkent Taşkent'te Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov’la bir araya geldi. İki bakan baş başa görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeye geçti.

İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMALARI İMZALANDI

Çavuşoğlu, Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından Ortak Stratejik Planlama Grubu Toplantısı'na katıldı ve mevkidaşıyla ortak basın toplantısı düzenledi.

İki bakan ayrıca, "Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Özbekistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Arasında 2022-2023 Dönemi İşbirliği Programı" ile "Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Özbekistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı arasında Tercüme Hizmetleri Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı"nı imzaladı.

''REFORM SÜRECİNE DESTEĞİMİZ DEVAM EDECEK''

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov ile ortak basın toplantısında konuştu. Mevlüt Çavuşoğlu, Özbek mevkidaşına, şahsına ve heyetine gösterdiği sıcak misafirperverlik için şükranlarını sunarak bağımsızlığının 30. yıl dönümünde Türkiye'nin ata yurdu Özbekistan'da olmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Çavuşoğlu, açılma kararını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in birlikte aldığı Türkiye'nin Semerkant Başkonsolosluğunun da açılışını birlikte yaptıklarını belirterek "İnşallah sadece Taşkent'le değil Özbekistan'ın her şehriyle gerek şehirlerimiz olarak gerek devletlerimiz olarak ilişkilerimizi daha da geliştirmek için çalışacağız." dedi.

Türkiye ve Özbekistan arasındaki ilk zirvede alınan kararların ve imzalanan anlaşmaların uygulamasının gözden geçirildiğini kaydeden Çavuşoğlu, ikinci zirvenin hazırlıklarını başlattıklarını bildirdi.

Çavuşoğlu, ziyaret kapsamında imzalanan iki anlaşmanın da her iki ülke bakanlıkları arasındaki ilişkileri daha da geliştireceğini söyledi. Gelecek süreçte özellikle ticareti arttırmak için tercihli ticaret anlaşmasını imzalamak istediklerini kaydeden Çavuşoğlu, "İmzayı attıktan sonra kapsamlı bir serbest ticaret anlaşması müzakerelerine de başlamak istiyoruz." dedi.

Mevkidaşıyla ulaştırma bağlarının güçlendirilmesini, savunma sanayisi, askeri ve güvenlik konularını, eğitim ve kültür iş birliğini ve ilişkilerin diğer boyutlarını ele aldıklarını belirten Çavuşoğlu, "Muhterem Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'in iş birliğindeki reform sürecine desteğimiz devam edecek." dedi.

''TÜRKİYE STRATEJİK ORTAĞIMIZ''

Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısında konuştu. Kamilov, Çavuşoğlu'nun Özbekistan'a yaptığı ziyaret kapsamında yapılan görüşmelerin Özbek-Türk stratejik ortaklık ilişkilerini yeni düzeye çıkardığını, geleneksel Özbekistan-Türkiye ilişkilerine uygun olarak açık, verimli ve üst düzeyde gerçekleştiğini belirtti.

Görüşmelerde siyasi-diplomatik, ticari-ekonomik, yatırım, askeri teknik, turizm, kültürel ve diğer alanlardaki ikili ilişkileri detaylı olarak ele aldıklarını kaydeden Kamilov, iş birliğinin durumunun ele alındığını, geleceğe ilişkin önceliklerin belirlendiğini ve henüz kullanılmayan iş birliği potansiyelinden istifade edilmesi konusunda mutabık kalındığını aktardı.

İmzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Özbekistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Arasında 2022-2023 Dönemi İşbirliği Programı" ile "Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Özbekistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı arasında Tercüme Hizmetleri Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı"nın Özbek-Türk ilişkilerinin her alanda gelişmesine hizmet edeceğine inandığının altını çizen Kamilov, "Türkiye'yi dünyadaki yüksek siyasi, ekonomik ve kültürel potansiyele sahip ülke, Ebedi Dostluk ve İşbirliği Anlaşması ilkelerine esasen, uluslararası arenadaki güvenilir ve stratejik ortak olarak özellikle takdir ediyoruz." dedi.

ÖZBEKİSTAN ORTA ASYA'NIN KİLİT ÜLKESİ

Özbekistan, Avrupa ve Asya arasındaki tarihi İpek Yolu üzerinde yer alıyor. Semerkant ve Buhara gibi ticaret ve kültür açısından önemli kentler de yine bu ülkede.

33 milyon civarında nüfusu, jeostratejik konumu, köklü tarihi, zengin kültürel değerleri ve ekonomik potansiyeliyle Özbekistan Orta Asya’nın kilit ülkesi durumunda. Nüfus artış hızı dikkate alındığında, 2050 yılında Özbek nüfusunun 50 milyona ulaşabileceği tahmin ediliyor. Başkenti Taşkent olan Özbekistan topraklarında Semerkant, Buhara ve Hiva gibi şehirler yüzyıllar boyunca Türk-İslam medeniyetine beşiklik etti.

Başkanlık sistemiyle yönetilen Özbekistan’da yürütme erkinin başında bulunan cumhurbaşkanı, aynı zamanda fiilen yasama ve yargıyı da kontrol ediyor.

Ülkenin gayrisafi yurt içi hasılası (GSYİH) 50,5 milyar dolar civarında. Toplam ihracatın 14 milyar doları aştığı Özbekistan’da ithalat da yaklaşık 20 milyar dolar. Ülke ihracatında başlıca ülkeler İsviçre, Çin, Rusya, Kazakistan ve Türkiye. İthalatta ise Çin, Rusya, Güney Kore, Kazakistan ve yine Türkiye öne çıkıyor. Başlıca ihracat kalemleri ise petrol gazları, otomotiv, pamuk, bakır, radyoaktif elementler, altın, yaş meyve ve çinko. İthalat kalemleri de otomotiv aksamları, ilaç, petrol yağları, ahşap ürünleri.

ÖZBEKİSTAN TÜRKİYE İLİŞKİLERİ

16 Aralık 1991’de Özbekistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke Türkiye oldu. 4 Mart 1992 tarihinde ise iki ülke arasında diplomatik ilişkiler tesis edildi. İlişkilerin hukuki temelini oluşturmak amacıyla bu ülke ile 100’ün üzerinde ikili anlaşma ve protokol imzalandı, karşılıklı çok sayıda üst düzey ziyaret gerçekleştirildi.

Türkiye, dost ve kardeş Özbekistan ile iş birliğinin her alanda gelişmesine büyük önem veriyor ve Türk - Özbek halkları arasındaki yakın bağlardan güç alan ilişkilerin ilerletilmesi yönündeki iradesini koruyor.

Türk-İş ve Cumhuriyet Kadınları Diyarbakır Anneleri'yle buluştu Gündem Doğu Akdeniz'de dengeleri değiştirecek yakınlaşma Gündem O partilerin sorumluları hakkında suç duyurusu Gündem Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan personel alımı Gündem