Vatan Partisi Uluslararası İlişkiler Büro Üyesi Yusuf Tunçer yazdı: Amerikalılar sosyalizme her zamankinden daha açık

Sosyalizm artık siyasi manzaranın gerçek bir parçası ''kapitalizm'' hiçbir zaman bu kadar az popüler olmamıştı.

Abone ol

Amerikan sol web sitesi "Jacobin", 11-15 Haziran 2021 günleri arasında gerçekleşen bir anketin sonuçlarına dayanarak, genel olarak genç Amerikalıların kapitalizm hakkındaki mevcut görüşlerinin kötüleştiğini, sosyalizme olumlu bakan Amerikalıların oranının ise arttığını gösteren bir makale yayınladı. Makale daha sonra ÇKP’nin Dünya Komünist Partileri sayfasında yayınlandı. Makaleye göre, Amerika’da giderek daha fazla insan kapitalizmin dezavantajlarını gördü ve sosyalizmle ilgilenmeye başladı.

Amerika'nın Demokratik Sosyalistleri yürüyüşte

Makalede öne çıkan vurgular şöyle:

'25 yaşındayken liberal değilsen, kalbin yok demektir. 35 yaşına geldiğinde muhafazakâr değilsen, beynin yok demektir.’ Bu sözler Winston Churchill’e atfedilse de aslında hiç söylemedi. Çünkü o, 15 yaşında muhafazakâr, 35 yaşında ise bir liberaldi! Bu ifade popüler bir slogan olarak varlığını sürdürse de, bunun nedeni siyasi görüş ve yaş arasındaki ilişkiye vurguyapmak. Burada kesinlikle muhafazakârlığın tecrübe birikimi yoluyla elde edildiği ve bu nedenle olgunluğun eş anlamlısı olduğu yönünde küçümseyici bir anlam var.

Belirli kuşakların ve insan gruplarının kolektif deneyimleri, koşullara bağlı olarak onları az ya da çok radikal ya da muhafazakâr hale getirebilir. Bu açıdan, Axios|Momentive’nin “Kapitalizm ve Sosyalizm” başlıklı yeni araştırmasının bulguları çarpıcı ancak pek çok açıdan şaşırtıcı değil.

Haziran ayı ortasında on sekiz yaşın üzerindeki iki binden fazla yetişkin arasında yürütülen anketin en önemli bulgusu, 18 ila 34 yaş arasındaki Amerikalıların sadece yarısının (yüzde 49) şu anda kapitalizm hakkında olumlu bir görüşe sahip olduğudur. İki yıl önce bu oran 20 puan daha yüksekti. 18 ila 24 yaş arasında ise yüzde 42'si kapitalizm hakkında olumlu bir görüşe sahipken, yüzde 54'ü olumsuz bir görüşe sahip. Aynı yaş grubundaki Cumhuriyetçiler bile benzer bir eğilim sergilediler: Şu anda kapitalizme olumlu bakanların oranı yüzde 66 (Ocak 2019'daki yüzde 81'di).

Genel olarak sosyalizme olumlu bakan Amerikalıların oranı biraz arttı. Axios'un yaptığı araştırmaya göre bu oran ağırlıklı olarak siyahi Amerikalılar ve kadınlar.

Burada, resim biraz daha dokulu ve belirsiz:

Gençlerin kapitalizme bakışları hızla değişse de sosyalizme bakışları tüm yaş gruplarında daha da değişti. 2019 ile karşılaştırıldığında, sosyalizme olumlu bakan gençlerin sayısı biraz daha az (şu anda %51, 2019'da %55). Ancak bu düşüş, sosyalizme olumlu baktığını söyleyen 35-64 ve 65 yaş üstü yetişkinlerin sayısındaki hafif artışlarla dengeleniyor. Genel olarak, sosyalizm konusunda Amerikalıların %41'i olumlu bir görüşe sahip olduğunu ve %52'si olumsuz bir görüşe sahip olduğunu söylüyor.

Ancak, resim belirli sorulara bölündüğünde daha da karmaşıklaşıyor. Soğuk Savaş sırasında kelimeye başarıyla eklenen damga göz önüne alındığında, bu sürpriz olmamalı. Örneğin, Amerikalıların yüzde 66'sı, federal hükümetin yoksullar ve zenginler arasındaki uçurumu azaltmayı amaçlayan politikaları yasalaştırması gerektiği konusunda hemfikir (Burada genç Cumhuriyetçiler arasında şaşırtıcı bir değişiklik oldu: iki yıl önce, yalnızca yüzde 40'ı böyle bir şeyi destekliyorlardı. Bugün bu rakam yüzde 56’ya çıktı). Bu, çoğu insanın genel sağlık sigortası ve zenginler üzerindeki çeşitli yeni vergiler gibi politikaları desteklediğini gösteren diğer anketlerle tutarlı bir sonuç. "Sosyalizmi" geniş bir sembol olarak görme eğiliminde olmayanlar bile, bugünlerde sosyalistlerin savunduğu pek çok şeye mükemmel bir şekilde uyum sağlıyor.

Başta gençler olmak üzere tüm yaş gruplarına bakıldığında, geniş bir seçenek olarak sosyalizme olan ilginin yenilenmesi nedeniyle Amerikalıların genel kapitalizm algısının neden bozulduğunu anlamak kolay. Eylül 2008-09'daki mali krize benzer şekilde, yeni koronavirüspandemisi, mevcut siyasi ve ekonomik konsensüsün hiyerarşik, haksız ve zalimliğini bir kez daha vurgulamaktadır. Milyonlarca öğrenci ağır borç içinde ve istihdam umutları kasvetli. Kiralar tavan yapıyor. Milyonlarca insan acımasız ve istikrarsız bir iş piyasasıyla karşı karşıya kalırken, milyarderlerin serveti çarpıcı biçimde arttı.

Çevrelerindeki sistemler açıkça başarısız olduğunda, insanlar sezgisel olarak alternatifler arar. ACCESS'ten FelixSalmon'a göre, sonuç şudur:

"Sol kanat muhaliflerine saldırmak isteyen politikacılar artık 'sosyalist' terimini evrensel aşağılayıcı bir terim olarak kullanamazlar. Giderek daha fazla insan bunu bir gurur sembolü olarak kullanıyor."

İsrail Suriye'ye hava saldırısı düzenledi Dünya Çin'den televizyon yayınlarıyla ilgili önemli karar Dünya Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova: ''Taliban'ı tanıma olasılığını araştırıyoruz'' Dünya BAE ve Mısır ortak deniz tatbikatı düzenliyor: ''Zayed 3'' Dünya