NATO dışişleri bakanları Washington'da bir araya gelecek

NATO'nun kuruluşunun 70'inci yılında, üye ülkelerin dışişleri bakanları Washington'da toplanacak. Dışişleri bakanlarının gündem maddeleri arasında Rusya öncelikli konu oldu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 'Rusya anlaşmanın yükümlülüklerini yerine getirmesi için yaptığımız çağrıları dikkate almıyor. Zaman daralıyor, bu nedenle NATO'nun atacağı adımları ele alacağız' dedi. ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi Kay Bailey Hutchison da toplantıda Karadeniz'deki askeri varlıklarını arttırma konusunu ele alacaklarını söyledi. Gerekçe olarak da Kırım'ın Rusya'ya bağlanması ve Kerç Boğazı'nda Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan gerginliği gösterdi

Abone ol

Görev süresi 2022'ye kadar uzatılan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 3-4 Nisan tarihinde Amerika'da yapılacak olan NATO DışişleriBakanları toplantısına ilişkin Brüksel'de basın toplantısı düzenledi.

NATO üyesi 29 ülkenin dışişleri bakanı, ittifakın 70'inci yıl dönümünü kutlamak için Washington'da bir araya gelecek.

Dışişleri bakanları, 3-4 Nisan tarihlerinde Washington'da toplanarak Rusya, Afganistan, terörle mücadele ve külfet paylaşımı gibi konuları ele alacak.

Toplantıya ilişkin bilgi veren NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, dışişleri bakanlarının ilk gün ABD Kongresinde düzenlenecek oturuma katılacağını, kendisinin de ittifak adına burada bir konuşma yapacağını kaydetti.

Müttefiklerin çarşamba akşamı 1949'da Kuzey Atlantik Anlaşması'nın imzalandığı Mellon Auditorium'da bir araya geleceğini belirten Stoltenberg, bunun "70 yıldır süren barış ve refahı" kutlamak için bir fırsat olacağını kaydetti.

ANA GÜNDEM RUSYA

Stoltenberg, dışişleri bakanlarının perşembe günü Rusya'yla ilişkileri ele alacağını bildirdi.

Rusya'nın Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı (INF) ihlal etmeye devam ettiğini ifade eden Stoltenberg, "Rusya anlaşmanın yükümlülüklerini yerine getirmesi için yaptığımız çağrıları dikkate almıyor. Zaman daralıyor, bu nedenle NATO'nun atacağı adımları ele alacağız" diye konuştu.

NATO'nun "Rusya'nın agresifleşen tutumundan endişe duyduğunu" dile getiren Stoltenberg, toplantıda aynı zamanda Azak Denizi'ndeki gerginliğin de görüşüleceğini söyledi.

Stoltenberg, müttefiklerin Karadeniz'de durumsal farkındalığı artıracak önlemler almasını ve Gürcistan ile Ukrayna'ya desteklerini artırmasını beklediğini kaydetti.

TERÖRLE MÜCADELE

Toplantının devamında NATO'nun terörle mücadeleye ilişkin çalışmalarının görüşüleceğini bildiren Stoltenberg, bu çerçevede Afganistan'daki durumun ele alınacağını ifade etti.

Stoltenberg, "Afganistan'da bir aradayız ve gelecekteki mevcudiyetimize ilişkin kararları birlikte alacağız" diye konuştu.

NATO'nun terör örgütü IŞİD'le mücadelede birlik olduğunu vurgulayan Stoltenberg, ittifakın Irak'ta eğitim misyonuyla terör örgütünün geri dönüşünü engellemek için çalışmalar yürüttüğünü hatırlattı.

KÜLFET PAYLAŞIMI

NATO dışişleri bakanlarının toplantıyı külfet paylaşımını görüşerek kapatacağını aktaran Stoltenberg, "Yıllardır savunma bütçelerimizi milyarlarca dolar azalttık. Artık milyarlarca dolar artırıyoruz" dedi.

Stoltenberg, NATO müttefiklerinin "savunmaya daha fazla ve daha iyi yatırım" yapmaya başladığının altını çizerek, "Ancak daha fazlasını yapmalıyız ve yakaladığımız ivmeyi kaybetmemeliyiz" şeklinde konuştu.

'KARADENİZ'DEKİ SAVUNMAMIZI NASIL GÜÇLENDİRECEĞİZ'

Bu arada ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi Kay Bailey Hutchison, toplantıda Karadeniz'deki askeri varlıklarını arttırma konusunu ele alacaklarını söyledi. Gerekçe olaraksa Kırım'ın Rusya'ya bağlanması ve Kerç Boğazı'nda Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan gerginlik gösterildi. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yayınladığı videolu açıklamaya göre, Hutchison “Karadeniz'de savunmamızı nasıl güçlendireceğimizi konuşacağız" dedi. Hutchison, konuyu masaya yatırmak istemelerinin nedeninin Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasının yanı sıra Rusya ile Ukrayna arasında Kerç Boğazı'nda 25 Kasım 2018'de yaşanan gerginlik olduğunu ifade etti.

Hutchison "Karadeniz'de neler yapabileceğimize dair seçenekleri ele alacağız. Daha aktif şekilde istihbarat toplayacağız, daha fazla NATO gemisi olacak ve ayrıca Kerç Boğazı'nda gemicilerin tutuklanmasına müdahil kişilere getirilen yaptırımlar da var" dedi.

GÖREV SÜRESİ İKİNCİ KEZ UZATILDI

Öte yandan NATO üyesi ülkeler, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in görev süresini 30 Eylül 2022'ye kadar uzatma kararı almıştı.

NATO'dan yapılan yazılı açıklamada, müttefiklerin, Genel Sekreter Stoltenberg'in 30 Eylül 2020'de bitmesi öngörülen görev süresini 2022'ye kadar uzattığı bildirilmişti.

Stoltenberg, NATO müttefiklerinin görev süresini uzatma kararından dolayı gurur duyduğunu belirterek, "En büyük güvenlik sınamalarıyla karşılaştığımız bu dönemde NATO'yu modernleştirme konusunda müttefiklerle çalışmayı dört gözle bekliyorum" değerlendirmesinde bulunmuştu.

İkinci kez görev süresi uzatılan Stoltenberg, 1 Ekim 2014'te Anders Fogh Rasmussen'in yerine bu göreve gelmişti. NATO müttefikleri, 2017'de ittifakın ilk Norveçli genel sekreteri olan Stoltenberg'in görev süresini uzatma kararı almıştı. NATO'nun 13'üncü genel sekreteri olan Stoltenberg, 2000-2001 ve 2005 ile 2013 yıllarında ülkesi Norveç'te başbakanlık yapmıştı.

Türk - Bulgar dostluğunu art niyetli çevreler bozamaz Dünya İran Türkiye'yi kutladı Dünya Çavuşoğlu'ndan Venezuela açıklaması Dünya İsrail güçleri 11 Filistinliyi gözaltına aldı Dünya