Tarihi görüşmenin ardından Şam'a heyet akın ediyor! "Siyasi çözüm Esad’la diyalogdan geçer"

Suriye’de krize çözüm bulmak için başkent Şam’da diplomatik temaslar yoğunlaştı. Yurt dışından peş peşe heyetlerin geldiği Şam’a son olarak Fransız Hristiyan Demokrat Partisi lideri Jean Frederic Poisson ve beraberindeki heyet geldi. Poisson Suriye’de çözümün yolunun devlet Başkanı Beşar Esad’la diyalogdan geçtiğini söyledi.

Abone ol

Tarihi Putin - Esad görüşmesi sonrası Suriye’de siyasi çözüm diplomasisi hız kazandı. Art arda yabancı heyetleri ağırlayan başkent Şam’a Fransız Hristiyan Demokrat Partisi Genel Başkanı ve beraberindeki heyet geldi. İlk olarak Suriye Halk Meclisi’ni ziyaret eden heyeti bugün Cumhurbaşkanı Beşar Esad makamında kabul edecek.

Fransız heyeti makamında ağırlayan Meclis Başkanı Muhammed Cihad Lahham, “ülkesinin birlik ve egemenliğinden yana olan Suriyeli muhafetle diyaloğa açığız.” dedi. Meclis Başkanı Lahham, son dönemde ulusal uzlaşma çabaları kapsamında çok sayıda silahlı grup ve kişinin silah bıraktığını vurguladı.

Türkiye ile ilişkilere de değinen Lahham, “Türkiye hükümetinin Suriye savaşına ortak olduğunu biz değil kendi muhalefet ve parlemento üyeleri söylüyor” dedi.

Fransız Hristiyan Demokrat Partisi Başkanı Jean Frederic Poisson ise çözümün Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la diyalogdan geçtiğini söyledi. Fransız siyasi, “ancak Suriye halkı, ülkesini kim yöneteceğini kararlaştırır” diye konuştu.

Suriye’deki olup bitenleri yerinde görmeye geldiklerini belirten Poisson, “Meclis başkanının vurguladığına göre gelecek yıl beşinci ayında olacak seçimlere bütün siyasi partiler katılabilecek” dedi.

Paisson, İran'ın desteğiyle yürütülen Suriye’deki Rus operasyonuna da değindi. “Operasyonlar IŞİD’in püskürtmesi ve istikrarın sağlanmasına izin verir, bu da Fransızların arzu ettiği bir durumdur” ifadesini kullandı.

Suriye’de önümüzdeki günlerde heyet trafiğinin artarak süreceği belirtiliyor. Ülkeye ABD, Avusturalya, Yeni Zelanda, Norveç, İngiltere ve Ürdün’den çeşitli düzeylerde heyetlerin gelmesi bekleniyor.

HABER: MEHMET KIVANÇ / ŞAM

ulusalkanal.com.tr

Gasp edip raylara attılar Dünya Türkiye'den Rusya'ya dava Dünya İsrail Gazze'yi vurdu Dünya Rusya, Suriye'ye silah taşımak için Türkiye'den yük gemisi satın aldı Dünya