Şişecam'ın taşeron işçileri direnişte

İstanbul Tuzla’da kurulu Şişecam’ın taşeron firması Kluh Destek işçileri, Türk-İş’e bağlı Çimse-İş’in kendilerinin kabul etmediği 3 yıllık Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalamasının ardından bugün fabrika önünde eyleme başladı.

Abone ol

Tuzla’da kurulu Şişecam’ın taşeron firması Kluh Destek işçileri, Türk-İş’e bağlı Çimse-İş’in kendilerinin kabul etmediği 3 yıllık Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalamasının ardından bugün fabrika önünde eyleme başladı.

“Masaya oturup anlaşılacak”

300’den fazla çalışanın olduğu fabrikada, işçiler yapılan sözleşmenin düzeltilmesi için işverene ve sendikaya “yeniden masaya oturalım” çağrısı yaptı. Sendika baştemsilcisi İlyas Kolbasar ile birlikte 6 işçi önderine ‘idari izin’ adı altında uzaklaştırma verilmesi tepkileri daha da arttırdı. Çimse-İş’e ve Kluh Destek işverenine tepkili olan işçiler fabrika önünde “Masaya oturup anlaşılacak”, “Susma sustukça sıra sana gelecek”, “işçiyiz haklıyız kazanacağız” “şehitler ölmez vatan bölünmez” sloganları attı.

İşçilerin eylemini Tuzla’daki fabrikadan canlı yayınlayan Ulusal Kanal’a konuşan işçiler, işverene ve sendikaya 3 maddelik çözüm paketi sundu. Olumlu cevap alamazlarsa eylemlerini yükselterek sürdüreceklerini ilan ettiler.

Direnişteki işçilerin Ulusal Kanal aracılığıyla açıkladıkları 3 madde şöyle:

1) Anlaşılmayan maddeleri ek protokolle düzenlemek için yeniden masaya oturulsun

2) 6 işçiye uzaklaştırma verildi, bunu kabul etmiyoruz, kimseyi vermeyiz.

3) Seçilmiş meşru temsilcilerin tanınmaması kabul edilemez, temsilciler tanınsın.

“Gelin bu barış çubuğunu tutun”

Ulusal Kanal’a konuşan Baştemsilci İlyas Kolbasar, Çimse İş yöneticilerinin tavrını eleştirdi ve yeniden masaya oturma çağrısı yaptı: “Anlaşılamayan maddeler masaya oturularak çözülmelidir. İkramiye konusunda ciddi kesintiler oldu. Örneklere baktığımızda bu çok düşüktür. İşçiler olarak bunu kabul edemeyeceğimizi söylediğimizde sendika yöneticileri ‘biz kabul etsek de etmesek de’ imzayı atacaklarını söylediler .Bizi resmen tanımadıklarını ilan ettiler. Bunun üzerine bunu kabul edemeyeceğimi söyleyip, odayı terkettim. Her şey ondan sonra başladı. Bizim amacımız iş barışı, işin devam etmesi, kazandırmak ve kazanmak.Gelin masaya oturalım, uzlaşalım. Uzlaşamadığımız maddeleri masada çözelim. Uzlaşamadığımız maddeleri ek protokolle çözelim. Gelin bu barış çubuğunu tutun.”

“Hakkımızı yedirmek istemiyoruz”

Direnişteki işçilerden Özlem: İşverenle sendika ile bir sorunumuz yoktu. Hakkımız olanı vermediler. Biz hem sendikaya hem de işverene zeytindalı uzatıyoruz. Fabrika bizim evimiz, yıllarca ekmek yedik.Hakkımızı yedirmek istemiyoruz.

“İşçiyi birbirine düşüremezsiniz”

İşverenin işçiyi birbirine düşürmek istediğini belirten bir başka kadın işçi de “7 yıldır çalışana yeni işe girmiş kişilerden daha az zam yapmak istiyor. Biz bu oyuna gelmeyeceğiz, işçiyi birbirine düşüremezsiniz. Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için mücadele edeceğiz” dedi.

“İş yerimizin tuvaletleri bize kapatıldı.”

Kanunsuz iş yapmadıklarını belirten işçiler, asıl kanunsuzluğun işverenden kaynaklandığını söylediler: “İşverene soru soruyoruz. Biz kanuni bir eylem yaptığımızı savunuyoruz. Peki siz raporlu elemanı çalıştırarak kanunlu bir eylem mi yaptınız? Biz vizite eylemi yaptık. Siz raporlu bir insanı alıp buraya getirerek kanunu çiğnediniz. Burada yasal olarak hakkımızı ararken iş yerimizin tuvaletleri bize açılmadı, ihtiyaçlarımızı benzinliklerde giderdik. Su bile verilmedi. Biz kimseyi tehdit etmiyoruz. Gelin sendika ve işveren o masaya oturup anlaşalım. Biz fabrikamıza sahip çıkmaya devam edeceğiz.

Vatan Partisi işçilerle direnişte

Eyleme destek için fabrika önündeki direnişe katılan Vatan Partisi Pendik İlçe Başkanı Mevlüt Usta “üretmek isteyen, işinin başına dönmek isteyen işçilerin haklı talebini işveren de görmek zorundadır. Buradaki işçilerin çocukları şu an sınırlarda gözünü kırpmadan vatan için kendini feda ediyor. Bu işlerimize insani yaşam koşullarını sağlamalıyız. İşverene diyoruz ki ‘bir an önce masaya oturun ve anlaşın’ , işçilerin haklı talebini dikkate alın.

Ulusal Kanal’a teşekkür eden işçiler ‘diğer medya kuruluşlarının da duyarlılık göstermesini’ beklediklerini söylediler.

Adnan Türkkan / Tuzla

ulusal.com.tr

SGK eylül prim ödeme süresini ne zamana kadar uzattı? Ekonomi Borsa günü düşüşle tamamladı Ekonomi Ekim ayının zam şampiyonu kabak Ekonomi Adım adım özelleştirme politikası: İşçi çıkarıldı, üretim azaltıldı Ekonomi