Prof. Dr. Gül Ergör: Mecbur kalmadıkça bu yerlere gidilmemesini öneriyorum

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gül Ergör Ulusal Kanal’da Yeşim Eryılmaz’ın sunduğu Gün Ortası programına konuk oldu.

Abone ol

Ergör, Türkiye’nin güncel koronavirüs rakamları hakkında, "Pik noktasına ulaşacağız diye beklerken 12 Nisan’dan beri piki tamamladığımızı ve inişe geçtiğimizi görüyoruz. Ancak hala her gün binin üzerinde vakayla karşı karşıyayız. Bu nedenle rahatlamamız gerekiyor. Tedbirleri aynı şekilde sürdürürsek eğer vakaların daha da azaldığını görebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Yeni normalleşme sürecini de değerlendiren Ergör, "DSÖ ve Avrupa Hastalık Kontrol Birliği 14 gün süreyle vakaların azaldığı görülürse açılımların başlayabileceğini öneriyor. Bu nedenle bizim için normalleşme sürecinin erken başladığını düşünmüyorum. Ancak toplumun her kesiminin aynı inançla tedbirlere uyduğunu göremiyoruz. Eğer herkes alınan tedbirlere uyarsa tehdit oluşmaz. AVM'lerde de tedbirlere uyulursa sokaktaki diğer dükkanlardan fazla risk oluşturmaz. Ancak berberler ve kuaförler AVM'lerden daha riskli ortamlardır. Bu nedenle mecbur kalmadıkça bu yerlere gidilmemesini öneriyorum. Eğer gidersek de tedbirlere mutlaka uymamız gereklidir" diyerek uyardı.

Yapılan test sayılarına ilişkin Ergör, "Test sayılarımız belirli bir noktada sabitlendi. Yeni normalleşme süreciyle birlikte bizim bir plan dahilinde yeni vakaları hızla tespit etmemiz ve tespit edilen vakaları izole etmemiz gereklidir. Bu nedenle yaygın test çalışmalarının yapılması gereklidir" önerisinde bulundu.

Salgın da ikinci bir dalga tehlikesini de değerlendiren Ergör, "Dünya’da son Kovid-19 vakası görülünceye ya da herkes aşı olana kadar salgın tehlikesi yok olmaz. Biz daha birinci dalgada olduğumuz için ikinci dalgadan söz edemeyiz. Ancak tedbirlere uymadığımız zamanlar da vakaların yine arttığını görüyoruz. Bu nedenle kişilerin toplanmasını engellemek için toplumdaki hassasiyeti arttırmamız gereklidir" dedi.

Ergör, "Turizm döneminde insanların yer değiştirmeleri bir risk taşıyor. Tatil yapmak için gittiğimiz yerlerde tedbirlere uymamız gerekiyor. Tatil bölgesinde de işletmelerin tedbirlere uyması gerekiyor. Virüsün deniz suyundan bulaşma riski çok azdır. Ancak diğer insanlarla temasta tedbirlere uymamız gerekiyor" diyerek turizm de normalleşme sürecindeki davranışların önemine dikkat çekti.

Son olarak maske takmanın önemini vurgulayan Ergör, "Havalar ısındıkça insanların maskelerden sıkıldıklarını ve maskelerini çıkardıklarını görüyoruz. Eğer maskeler bizi çok bunaltıyorsa tenha bir yerde maskemizi çıkartıp hava alabiliriz. Ancak kalabalık yerlerde maskelerimizi takmak zorundayız. Maske ile yaşamaya alışmalıyız. İnsanlarımızın bu konularda sabırlı olması gerekiyor. Kontrollü sosyal hayat bir süre daha devam edecektir" dedi.

ulusal.com.tr

Bakan Kurum açıkladı! İki şehirde 23 bin 734 konut inşa edilecek Gündem İçişleri Bakanlığı'ndan sokağa çıkma yasağına ilişkin genelge Gündem İletişim Başkanı Altun'dan sağlık çalışanlarına teşekkür Gündem KKTC Başbakanı Tatar'dan o açıklamaya tepki Gündem