''Muhtemelen üst bir akıl var''

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Estonya ziyareti dönüşünde ABD'nin Türkiye-IŞİD-PKK eksenindeki yaklaşımını değerlendirdi. “Obama'nın PKK'ya silah vermesi tasvip edilemez” diyen Erdoğan, “Suriye-Irak sınırımızda bir oyun oynanıyor. PYD'nin mantalitesi yetmez. Muhtemelen üst bir akıl var” diye konuştu.

Abone ol

Tayyip Erdoğan, Amerika'nın IŞİD ve PKK-PYD konusundaki yaklaşımını eleştirdi.

Estonya ziyareti dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, ABD Başkanı Obama'ya telefon görüşmesinde “PYD bizim için PKK'yla eş terör örgütüdür” dediğini hatırlattı. PKK yardımının görüşmeden hemen sonra yapldığına dikkat çekti.

"OBAMA'NIN SİLAH VERMESİ TASVİP EDİLEMEZ"

Erdoğan, "Obama’ya söylediğim şuydu: ‘PYD, PKK ile eş bir terör örgütüdür’. PKK’nın içerisindeki Suriyeli lider kadrolarının PYD içerisinde savaştığını da bilenlerdeniz. Bu süreç içerisinde Sayın Obama’nın görüşmeden sonra kalkıp hemen üç tane C 130’la, silah ve mühimmatı Kobani’ye indirmiş olmaları gerçekten tasvip edilmez." dedi.

“Kobani ABD için niçin bu kadar stratejik” diye soran Erdoğan bu konuda kendisine bir yanıt verilmediğini söyledi. Sınırlar üzerinde bir oyun oynandığını belirten Erdoğan PYD'yi yöneten bir üst aklın olduğunu vurguladı.

Erdoğan, "Sınırlarımızda oynanan oyun sıradan, rastgele, basit bir oyun değil. Çünkü, bin 295 kilometrede bu oyun oynanıyor. Bu tuzağı veya bu tezgahı kuran muhtemelen başka bir mantık var. Yani şu anda PYD’nin mantalitesinin bu kadar güçlü olduğunu ben düşünmüyorum. Muhtemelen daha üst bir akıl var. (‘Kim’ sorusu üzerine) Onu artık siz düşüneceksiniz." dedi.

Erdoğan PYD'ye gönderilen silahlar için “eğit-donat tanımına girdiğini kabul etmiyorum” ifadesini kulandı. Peşmerge'yi gönderme teklifine Obama'nın verdiği yanıtı aktardı.

"Obama ile gece 02.00’de yaptığım görüşmede, ‘Bu gece hemen Barzani ile gerekirse görüşürüm, peşmergeleri gönderme işinin hızlandırılmasını isterim’ dedim. Obama, ‘Kobani’dekiler 2-3 gün bile dayanamazlar. Ellerinde herhangi bir silah, mühimmat kalmadı’ cevabını verdi."

Özgür Suriye Ordusu'nun Aynel Arab'a geçişi için bin 300 rakamını yineleyen Erdoğan ÖSO'nun bu adımının PYD'nin tezgahını bozduğunu da iddia etti.

ulusalkanal.com.tr

AKP gaza bastı! Eğer değişirse... Gündem Demirel müzesi açıldı Gündem Polise satırlı saldırı! Gündem THY uçağı Akra'ya inemedi Gündem