Siirt'teki maden ocağındaki heyelanla ilgili şirket ve valilikten açıklama

Siirt Şirvan'a bağlı maden köyünde bulunan bakır madeni sahasında dün akşam meydana gelen heyelanda ilk belirlemelere göre göçük altında kalan 3 işçi hayatını kaybetti. Sabah saatlerinde bir acı haber daha geldi. Bir işçinin daha cansız bedeninin göçük altından çıkarılmasıyla hayatını kaybedenlerin sayısı 4'e yükseldi. 11 işçi ise halen kayıp. 11 işçiye ulaşmak için iş makineleriyle kapanan yollar açılarak arama tarama faaliyetleri devam ediyor. AFAD'dan yapılan açıklamada, "Halen göçük altında olan 13 vatandaşımızı arama çalışmaları AFAD Siirt, AFAD Diyarbakır, AFAD Erzurum, AFAD Van, AFAD Ankara, AFAD Bitlis ve AFAD Batman’dan, toplamda 90 kişilik bir ekiple devam ediyor. Diğer illerde bulunan deneyimli AFAD ekiplerinin hızla alana ulaştırılması için 2 helikopter ve 1 uçak desteği alınırken, 18 araç ve 3 arama kurtarma köpeği de çalışmalara katkıda bulunuyor." denildi. Ayrıca, CHP, Siirt'te özel bir maden ocağında meydana gelen heyelan nedeniyle, milletvekillerinden oluşan bir heyeti Şirvan'a gönderdi. Öte yandan toprak altında kalan 16 kişinin kimlikleri açıklandı. AFAD Başkan Vekili Halis Bilden, 'telefonla bir işçinin aradığı' yönündeki iddiaların sorulması üzerine, göçük altında canlı emaresine ulaşamadıklarını söyledi. Bilden, "Canlı ulaşabileceğimizi tahmin etmiyorum" diye konuştu

Abone ol

Siirt'in Şirvan ilçesine bağlı maden köyünde bulunan bakır madeni sahasında meydana gelen heyelanda ilk belirlemelere göre, göçük altında kalan 3 işçi hayatını kaybetti. Mahsur kalan çok sayıda işçinin kurtarılması için madene Siirt merkez ve Şirvan'dan ambulanslar ile arama kurtarma ekipleri sevk edilirken, bir acı haber de sabah saatlerinde geldi. İHA'nın haberine göre 4 işçi hayatını kaybetti. Kayıp 11 işçi aranıyor. Olay sırasında çok sayıda kamyon ve iş makinesinin de göçük altında kaldığı belirtiliyor. Sabah saatlerinde tahribatı görmek için drone havalandırıldı. Toprak altındaki işçilere ulaşabilmek için sabahın ilk ışıklarıyla birlikte çalışmalara hız verildi.

Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından, Siirt'in Şirvan ilçesinde bulunan Madenköy bakır madeni sahasında ilk belirlemelere göre aşırı yağışlar nedeniyle heyelan meydana geldiği, bölgede toprak kayması riskinin devam etmesi nedeniyle de üretime ara verildiği bildirildi.

SİİRT VALİSİ: KUSUR OLUP OLMADIĞI ARAŞTIRILIYOR

Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz maden faciasının olduğu bölgede açıklama yaptı.

Tutulmaz şunları söyledi:

"Riskli olduğu için sabaha kadar arama yapamadık. Sabah erken saatlerde iki işçiyi çıkardık, az önce de bir kişiyi göçük altından çıkardık. Tespitlerimize göre 12 işçi daha göçük altında. Heyelana yağmurun neden olduğu sanılıyor. Bölgede heyelan riski devam ediyor. İnsani bir kusur olup olmadığı konusunda araştırmalar devam ediyor. "

AFAD'DAN KAHREDEN AÇIKLAMA

AFAD Başkan Vekili Halis Bilden yaptığı açıklamada "12 işçimizi de aramaya devam ediyoruz. Dün gece iki helikopter ve bir de CASA uçağıyla bölgeye intikal ettik. Arama kurtarma köpekleri ve uzman ekiplerimiz faaliyetlerine devam etti. Bundan sonra da iş makineleri ile müdahale etme kararı aldık. Büyük bir titizlikle devam ediyoruz. Coğrafya çok zor bir coğrafya. Arkadaşlarımız cihazlarla da dinliyorlar. Köpeklerimiz de çok uzman ancak maalesef canlı bir emareye ulaşamadık. Şu an çalışma devam ediyor" dedi. Bilden, "Canlı ulaşabileceğimizi tahmin etmiyorum" diye konuştu.

Park Elektrik'in Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan duyurusunda, "Şirketimizin Siirt'in Şirvan ilçesinde bulunan Madenköy bakır madeni sahasında ilk belirlemelere göre aşırı yağışlar nedeniyle heyelan meydana gelmiştir. Kurulan kriz masasının çalışmaları devam etmektedir. Bölgede toprak kayması riskinin devam ettiği de dikkate alınarak Madenköy bakır madeni sahasında üretime ara verilmiştir. Gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır." ifadeleri kullanıldı.

Siirt'in Şirvan ilçesindeki maden ocağında meydana gelen heyelanda, bir işçinin cenazesi çıkarılmış, iki işçinin de cesedi tespit edilmişti. Diğer 13 işçinin kurtarılması için arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Siirt'in Şirvan ilçesinde, maden ocağındaki heyelan sonucu başlatılan arama kurtarma çalışmalarında tespit edilen 3 işçiden 2 işçinin cenazesinin çıkartıldığı bildirildi.Valilikten yapılan açıklamada, Şirvan ilçesinin Maden köyünde bulunan özel bir bakır işletmesinde çalışma yapıldığı sırada heyelan meydana geldiği hatırlatıldı.

"13 işçinin kurtarılması için başlatılan çalışmalar gün doğumu ile hızlanmıştır. Yapılan arama kurtarma çalışmaları sonucu tespit edilen 3 işçiden 2'sinin cenazesi çıkartılmıştır." ifadelerine yer verilen açıklamada, arama kurtarma çalışmalarının Siirt, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Van ve Erzurum'dan AFAD, Sağlık Bakanlığından Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Türk Kızılayı, jandarma ile maden şirketine ait ekipler ile köpekli arama timlerinin katılımı ile sürdüğü belirtildi.

Açıklamada, çalışmaların Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, AFAD Başkanı Halis Bilen ve Enerji Bakanlığı yetkililerinin olay yerindeki koordinasyonuyla yürütüldüğü kaydedildi.

AFAD'DAN AÇIKLAMA

AFAD'ın yaptığı açıklamada şunlar denildi:

Siirt’in Şirvan ilçesinde bulunan özel bir bakır madeni ocağında, 17 Kasım 2016, saat 21.07’de meydana gelen heyelan sonucu, 16 vatandaşımız göçük altında mahsur kaldı.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) mahsur durumdaki vatandaşlarımızı arama ve kurtarma çalışmalarını derhal başlattı.

Türkiye’nin ilgili tüm kurum ve kuruluşlarının seferber edildiği çalışmalar Başbakanlık AFAD, İçişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Siirt Valiliği ve Türk Kızılayı işbirliğiyle aralıksız sürüyor.

İlk dakikadan itibaren bölgedeki gelişmeleri dakika dakika takip eden AFAD Başkanı Sn. Mehmet Halis Bilden, bugün saat 6.10’da Şirvan’a ulaştı ve çalışmaları sahada yönetmeye başladı.

90 arama kurtarma personeli, 2 helikopter, 1 uçak

Göçük sonucu üç vatandaşımızın hayatını kaybettiği tespit edildi.

Halen göçük altında olan 13 vatandaşımızı arama çalışmaları AFAD Siirt, AFAD Diyarbakır, AFAD Erzurum, AFAD Van, AFAD Ankara, AFAD Bitlis ve AFAD Batman’dan, toplamda 90 kişilik bir ekiple devam ediyor. Diğer illerde bulunan deneyimli AFAD ekiplerinin hızla alana ulaştırılması için 2 helikopter ve 1 uçak desteği alınırken, 18 araç ve 3 arama kurtarma köpeği de çalışmalara katkıda bulunuyor.

Arazinin engebeli olması ve ikinci bir heyelan riskini taşıması, arama kurtarma çalışmalarını olumsuz etkiliyor.

Başbakanlık AFAD, olay yerinde çalışmaların bir noktadan koordine edilmesi ve bilgi akışının düzenli bir şekilde yapılabilmesi için maden ocağına ayrıca bir AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi gönderdi.

Türkiye’nin ilgili kurum ve kuruluşları seferber edildi

Şirvan’da mahsur kalan vatandaşlarımız için Türkiye’nin tüm ilgili kurum ve kuruluşları seferber edildi.

Olay yerinin aydınlatılması ve enerji ihtiyacının sağlanması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na;

Bölgenin iletişim altyapısının güçlendirilmesi amacıyla BAZ istasyonu kurulması için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na;

Güvenliğin sağlanması için İçişleri Bakanlığı’na;

Psiko-sosyal destek çalışmalarının başlatılması için ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na talimat verildi.

Bölgede bulunan ekiplerin ve madenci ailelerinin iaşe ihtiyaçları da düşünüldü. Türk Kızılayı, 12 personel, 150 battaniye, 1 ikram aracı, 200 kişilik kumanya ve 2 ikram çadırını bölgeye sevk etti. Sıcak yemek ihtiyacı da kısa sürede karşılanacak.

Başbakanlık AFAD, Şirvan’daki gelişmeleri aralıksız takip ediyor.

CHP, HEYET GÖNDERDİ

CHP, Siirt'te özel bir maden ocağında meydana gelen heyelan nedeniyle, milletvekillerinden oluşan bir heyeti Şirvan'a gönderdi.

CHP Basın Birimi'nden yapılan açıklamada, Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığındaki heyette, Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ve Sinop Milletvekili Barış Karadeniz'in bulunduğu belirtildi.

Heyet, maden ocağında inceleme yapacak ve arama kurtarma çalışmalarını takip edecek.

HEYELAN ALTINDA KALAN 16 KİŞİNİN KİMLİKLERİ

Toprak altında kalan 16 kişinin kimlikleri açıklandı.

Resmi makamların açıkladığı, cansız bedeni çıkarılan 3 kişiyle birlikte heyelan altında kalan 16 kişinin adları ve memleketleri şöyle:

1- Savaş Kızılkan: Ekskavatör operatörü (Diyarbakır)

2- Kerem Arat : Ekskavatör operatörü (Şirvan ilçesi Derinçay köyü)

3- Murat Ant : Ekskavatör operatörü, (Şirvan ilçesi Madenköy)

4- İbrahim Kılınç: Ekskavatör operatörü, (Siirt)

5- Kasim Tari : Ekskavatör operatörü (Diyarbakır)

6- Şefik Tuncer : Ekskavatör operatörü (Batman)

7- Sedat Bulut : Rok operatörü (Şirvan ilçesi Otluk köyü)

8- Abdurrahman Sönmezsoy : Rok operatörü (Batman)

9- Reşit Can : Kamyon şoförü, (Siirt Yağmurtepe köyü)

10- Halil Başer : Kamyon şoförü (Siirt Kurtalan ilçesi)

11- Mahmut Batumak : Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi Taşkaya köyü)

12- Bedrettin Caylı: Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi Yatağan köyü)

13- Nusret Beyazalma: Kamyon şoförü (Van Edremit)

14- Yavuz Yıldız: Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi)

15- İsmail Tekin: Kamyon şoförü (Siirt Eruh ilçesi)

16- Abdulbaki Aydın: Kamyon şoförü (Siirt Eruh ilçesi)

ulusalkanal.com.tr

AKP de MHP de birbirine güvenmiyor Gündem Büyük konser, Suriye basınında geniş yankı buldu Gündem Havan topları altında konser Gündem Büyük konser sonrası Suriyeli orkestra şefi Misak Bağbudaryan: Türk bestecinin eserini gururla çaldık Gündem