"Temassız ödemede yeni dönem başlıyor"

Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Soner Canko, "2016 yılında Avrupa`nın ilk temassız kartı Türkiye’de kullanıldı. Bugün temassız ödemelerde yeni bir dönem başlıyor" dedi.

Abone ol

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, "2016 yılında Avrupa'nın ilk temassız kartı Türkiye’de kullanıldı. Bugün temassız ödemelerde yeni bir dönem başlıyor." dedi. Canko, bankaların ortak platformu ve ödeme sistemleri alanında Türkiye’nin inovasyon merkezi olan BKM’nin Türkiye’de hızla yayılan temassız ödeme alışkanlığına dair gelişmeleri ve son bir yılda yapılan temassız ödeme bilgilerini düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

30 yıl evvel kartlı ödemede işlem süresinin 15 dakika sürdüğünü anımsatan Canko, şimdi temassız ödemelerde bu sürenin 1 saniyeye kadar indiğini söyledi.

Canko, geçen yıl Türkiye’de 4,2 milyar adet kartlı ödeme işlemi yapıldığını, bunun yüzde 63’ünün mikro işlmelerden oluştuğunu ve 45 milyon temassız işlem gerçekleştirildiğini aktardı.

2016 yılında Avrupa'nın ilk temassız kartının Türkiye’de kullanılmaya başlandığını hatırlatan Canko, bugün temassız ödemelerde yeni bir dönemin başladığını dile getirdi.

"Temassız ödemeler asıl şimdi başlıyor" diyen Canko, "temassız kartlarda dolandırıcılık işlemi çok fazla” şeklindeki yorumların tam bir şehir efsanesi ve bunun olma ihtimalinin sıfıra yakın olduğunu vurguladı.

"İstanbul'da toplu taşımada temassız kartla ödeme yapılabilmesi ne zaman gerçekleşecek?" sorusu üzerine Canko, "Biz buna hazırız. Bunun kararını yerel idare verecek. İstanbul ve diğer şehirlerde bu uygulamayı yapacak altyapıya, bilgi ve birikime sahibiz." şeklinde cevap verdi.

"Temassız ödemelerde 50 TL'nin altında bazen şifre istiyor neden?" sorusuna, Canko, "Bu bir oto kontrol aslında. Örneğin peşpeşe 9 TL'lik üç adet kahve ödemesi yaptınız, dördüncü 9 TL'lik kahve ödemesinde şifre ister. Bu olası kötü niyetli kullanımları engellemek için bir kontroldür. Aksi takdirde kötü niyetli birisi 49 TL'lik 49 ödeme yapsaydı ve hiç şifre sormasaydı yaklaşık 2 bin 500 TL'lik zarar verebilirdi." ifadelerini kullandı.

"Bir yılda aktif temassız terminal sayısı yüzde 137 arttı"

BKM Ödeme Platformları Genel Müdür Yardımcısı Celal Cündoğlu ise geçen yıl yapılan 4,2 milyar kartlı ödemenin 2,65 milyar adedinin 50 TL ve altındaki ödemeleri ifade eden mikro ödemeler olduğunu belirtti.

Temassız ödeme yönteminin hijyenik olmama, bozuk para taşıma, yırtılma, kaybolma ya da çalınma gibi, nakit paranın getirdiği riskleri taşımadığına dikkati çeken Cündoğlu, ayrıca temassız özellikli kartların bu yönleriyle özellikle mikro ödemeler tarafında tercih edildiğini dile getirdi.

Cündoğlu, temassız kartlarla yapılan ödemelerin, nakit ödemeye kıyasla 7 saniyelik avantaj sağladığını ifade etti.

Nakitle yapılan ödemelerin ortalama 16 saniye, temassız kartlarla yapılan ödemelerin ise 9 saniye sürdüğüne işaret eden Cündoğlu, şöyle devam etti: "Zamana karşı yarıştığımız günümüzde temassız ödemelerin, hem kart kullanıcılarına hem de iş yerlerine zaman kazandırıyor. Türkiye'de aralık ayında kredi kartıyla gerçekleşen ortalama 3,9 milyon adet temassız işlemle nakit ödemeye göre 317 gün (10,6 ay) kazanıldı. Temassız ödemenin yaygın olduğu İngiltere’de ise bu rakam Türkiye’nin 10 katı olduğu görülüyor." Cündoğlu, 2017 itibarıyla 18,5 milyon temassız kredi kartı ve 608 bin adet temassız ödeme kabul eden cihaz ile sektör olarak yeniliğin tanınması, altyapının oluşması ve denenmesi süreçlerinde çok büyük adımlar atıldığını anlattı.

Bir yılda aktif temassız terminal sayısının yüzde 137, aktif temassız kredi kartı sayısının yüzde 86, aylık temassız kredi kartı işlem adetlerinin ise yüzde 77 arttığına işaret eden Cündoğlu, "Ödeme sistemlerinde lider olan Türkiye’de kartlı ödemelerin yüzde 1,5’i temassız olarak gerçekleşti. Hedefimiz bu oranı 2020 yılında yüzde 10’lara çıkarmak." dedi.

Cündoğlu, temassız ödemenin en çok market, gıda ve hizmet sektörlerinde kullanıldığını, temassızın üniversite kampüsleri, eczane, sağlık ve kozmetik ürünleri, benzin ve akaryakıt istasyonları, otomatlar ve otopark ödemelerinde de yoğun olarak tercih edildiğini aktardı.

"2020'de tüm ödeme terminalleri temassız olacak"

Celal Cündoğlu, temassız ödemenin dalga dalga yayılan bir alışkanlığa dönüştüğünü, bilinçlendirme ve yaygınlaştırma süreçlerinin tamamlanmasının ardından temassız ödemenin artık standartlaşmaya başlayacağını dile getirdi.

Bu amaçla BKM olarak tüketici ve iş yerlerini bilinçlendirmeye yönelik "Bir Temassızlık Var İyi ki Var" reklam kampanyası yürüttüklerini ifade eden Cündoğlu, Türkiye'de temassız ödemelerde yeni bir dönemin başladığını belirtti.

Cündoğlu, 2016'nın bu süreçte bir milat olduğunu, tüm kredi kartları içinde her 3 karttan, tüm ödeme terminalleri arasından da her 4 terminalden birinin temassız özellikli hale geldiğini söyledi.

2020 yılı ocak ayı itibarıyla tüm ödeme terminallerinin temassız özellikli olması hedeflerinin olduğunu ifade eden Cündoğlu, gelecekte temassız ödemelerin form değiştirerek mobil ödemeler, bağış ve sosyal sorumluluk projeleri, giyilebilir teknolojiler alanlarında da kullanılacağını dile getirdi.

Cündoğlu, BKM olarak sektörü gelecek nesil temassız ödeme çözümlerine hazırladıklarını belirterek, temeassız kartlardaki dolandırıcılık bildirimlerinin normal kartlardaki bildirimlerin çok altında olduğunu sözlerine ekledi.

Hazine piyasaya 7,7 milyar lira borçlandı Ekonomi Pegasus yolcu sayısını yüzde 8,1 artırdı Ekonomi Altının gramı 146 liranın altına geriledi Ekonomi “Akıllı şehirle güvenlik artacak“ Ekonomi