Türkiye’nin doğası Allah’a emanet!

Abone ol

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın bu açıklaması duyanlara saç baş yolduracak…

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, geçtiğimiz hafta gündeme getirdiğimiz Antalya’daki Köprülü Kanyon’un Kasımlar Barajı’nın inşasında kullanılan dinamitli patlatmalar nedeniyle kuruma tehdidi altında olduğu yönündeki haberimizin ardından bir açıklama yaptı. Kasımlar HES’in yapımında ne kadar patlayıcı kullanıldığına ve bunun jeolojik yapı ile su kaynaklarına ne etkisi olacağına dair bilimsel çalışmaya sahip olmadığını belirten Bakanlık, “Bölge Müdürlüğümüzde bu konuda karar verecek veya bir yaptırıma gidecek yeterli bilgi ve doküman yoktur” açıklamasında bulundu.

PATLATMALAR SU KAYNAKLARINI KURUTACAK

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Doğan Kantarcı, yılda 1 milyona yakın insanın ziyaret ettiği Antalya Manavgat’taki Köprülü Kanyon’u besleyen ana kaynak olan Isparta sınırlarındaki Köprüçay üzerinde inşa edilen Kasımlar Barajı ve HES projesi için yapılan dinamitli patlatmaların bölgenin karstik yapıdan kaynaklı çatlak zemini bozacağını ve mağaraları göçerteceği uyarısında bulundu. Yöre köylülerince yargıya taşınan projeyle ilgili bir rapor hazırlayan Kantarcı, patlatmalarla düdenlere giden su yollarının da değişeceğine işaret ederek, “Çok aşağılarda kaynaklar kurur ve akarsuların beslenmesi engellenir” uyarısında bulundu.

TÜRKİYE’NİN EN GÖZDE DOĞA ALANLARINDAN BİRİ DAHA TEHLİKEDE

Prof. Dr. Doğan Kantarcı’nın bu uyarılarını gündeme getirdiğimiz haberimizde, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın, kaçak sondaj kuyuları ve vahşi sulama yüzünden kuruma belirtisi gösteren Antalya’daki Kurşunlu Şelalesi ile benzeri nedenlerle tamamen kuruyan Burdur İnsuyu Mağarası’ndaki göllerle ilgili kurtarma çalışmaları yaptığını da anımsatarak, “ancak önlem alınmazsa Türkiye’nin en gözde doğa alanlarından biri olan Köprülü Kanyon’u da benzeri bir son bekliyor” ifadelerine yer vermiştik.

‘ELİMİZDE KARAR VERİP, YAPTIRIMA GİDECEK YETERLİ BİLGİ YOK’

Söz konusu haberimizin ardından bir açıklama gönderen Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Kasımlar Barajı ve HES projesinin Köprülü Kanyon Milli Parkım içerisinde olmadığını belirterek, “Arazi karstik yapıdadır. Kasımlar HES yapımında ne kadar patlayıcı kullanılmakta ve bunların oradaki jeolojik yapıya ve su kaynaklarına etkisi ne olacağına dair bir bilimsel çalışma elimizde yoktur. ÇED sürecinde Genel Müdürlüğümüz görüş vermiştir. Bölge Müdürlüğümüz daha çok çevresel akış miktarı ve Yaban hayatı açısından incelemiş ve denetimleri de bu yöndedir. Bölge Müdürlüğümüzde bu konuda karar verecek veya bir yaptırıma gidecek yeterli bilgi ve doküman yoktur” açıklamasında bulundu.

‘KURŞUNLU ŞELALESİ YOK OLMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA’

Kurşunlu şelalesinde son 10 yılda gün geçtikçe su kaybı yaşandığını doğrulayan Bakanlık açıklamasında, su azalmasının özellikle Haziran ayı sonundan Kasım aylarına kadar onda bir oranında düştüğü belirtilerek, “Sürecin bu şekilde devam etmesi Kurşunlu şelalesi ve oluşturduğu sucul ekosistem yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bölge müdürlüğümüz 2 yıldır sorunun çözümü ile uğraşmakta. Yakın alternatif su kaynakları araştırılmış ve Antalya DSİ ile irtibata geçilmiştir. DSİ Bölge Müdürü ve uzmanlarıyla arazi çalışması yapılmış, henüz temeli atılan ve inşaatı başlayan (Sayın Bakanımız tarafından) Küçük Aksu Göleti’nden 12 km bir mesafeden su takviyesi yapılacaktır” bilgisine yer verildi.

BAKANLIK: ‘İNSUYU’NUN GÖLLERİ SON ON YILDA TAMAMEN KAYBOLDU’

Haberde dikkat çekilen İnsuyu Mağarası’nda bulunan göllerin kurumasına ilişkin de görüşünü açıklayan Bakanlık, “İnsuyu mağarasının en önemli görsel kaynak değeri içindeki irili ufaklı göllerdir. Son 10 yılda göller hemen hemen kaybolmuştur. Bölge Müdürlüğü olarak Mağaracılık Şube Müdürlüğü’nden de destek alarak çözüm aramaktayız. Bu zamana kadar bilimsel bir çalışma da yapılmadığını düşünerek Pamukkale Üniversitesiyle bağlantıya geçilerek hidrojeoloji ve hidroloji bölümü hocalarına bir hizmet satın alma ile rapor hazırlattık. Önümüzdeki günlerde raporun içeriği ve çözümü ile ilgili yol haritasını Bölge Müdürlüğümüze sunmalarını bekliyoruz. Bu rapor içeriğine göre ihtiyaç duyulan yaptırım kararlarını Burdur Valiliği ile paylaşacağız eğer etkiliyorsa aşırı ve kontrolsüz su kullanımlarını kontrol altına alma ve alternatif su kaynaklarıyla takviye vb. çözüm yollarıyla çözeceğimizi umuyoruz” açıklaması yaptı.

‘BAKANLIK YETKİLİLERİ OKUDUKLARINI ANLAMIYOR’

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Yukarı Köprüçay Havzası Koruma Platformu üyeleri ise Bakanlık yetkililerinin okudukları haberi anlamaktan ve değerlendirmekten aciz olduklarını öne sürerek, “söz konusu haberde Köprülü Kanyon Milli Parkı’nın kaynak değeri olan nehir üzerinde yapılan HES çalışmanın, milli parkı besleyen su kaynaklarına vereceği olası zararlara dikkat çekiliyor. Prof. Dr. Doğan Kantarcı’nın hepimizi endişelendiren bu önemli uyarıları karşısında acilen önlem almak yerine ‘elimizde yaptırıma gidecek yeterli bilgi yok’ deme yoluna gitmesi oldukça düşündürücüdür. Oysa bu konuda bilgi arayışına hiç gerek yoktu. Bakanlığın da verdiği ‘görüş’le inşasına başlanan Kasımlar Barajı ve HES projesiyle ilgili hazırlanan ÇED Raporunda, inşaat aşamasında ayda 500 kilogram dinamit kullanılacağı ilgili firma tarafından bile belirtilmişti. Daha inşaat başlamadan önce bölgenin yapısı dikkate alınarak TBMM gündemine de taşınan patlatmalarla ilgili yanıt veren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, çalışmalar sırasında küçük çaplı patlatmaların tercih edileceğini söylemişti” görüşünü dile getirdiler.

‘TÜRKİYE’NİN DOĞASI ALLAH’A EMANET!’

İnsuyu Mağarası ve Kurşunlu Şelalesi konusundaki bakanlık açıklamalarının da söz konusu haberi doğrulayan birer itiraf niteliğinde olduğuna dikkati çeken platform üyeleri, “bizler yaşadığımız ülkenin coğrafyasını koruması gereken bir bakanlığa karşı yaşam alanlarımızı korumaya çalışmaktan yorulduk, ancak bakanlık yetkilileri hepimize saç baş yolduran açıklamalardan yorulmadılar. Bütün bunlara bakıp da Türkiye’nin doğası Allah’a emanet demekten kendimizi alamıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yusuf Yavuz

ulusalkanal.com.tr

Hastanede yangın Yurt Kulaklarına namlu sokup öldürdü! Yurt Dünyanın en büyük yeraltı şehri ortaya çıkartılıyor Yurt Uğur Mumcu Çorlu'da anıldı! Yurt