Kemal Kılıçdaroğlu federalizm öneriyor

CHP Milletvekili Birgül Ayman Güler ve E. Büyükelçi Onur Öymen “Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı Nedir?” panelinde konuştu.

Abone ol

CHP Milletvekili Birgül Ayman Güler ve E. Büyükelçi Onur Öymen “Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı Nedir?” panelinde konuştu. Öymen, Kemal Kılıçdaroğlu’nun çekinceleri kaldırma talebinin federalizm önermek olduğunu söyledi. Güler de idari ve mali federalizm getirilmek istendiğini belirtti.

CHP Milletvekili Prof. Dr. Birgül Ayman Güler “Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı”ile idari ve mali federalizm getirilmek istendiğini bildirdi. Emekli Büyükelçi Onur Öymen de Kılıçdaroğlu’nun çekinceleri kaldırma talebinin federalizmi önermek olduğunu söyledi.

Birgül Ayman Güler ve Onur Öymen, Atatürkçü Düşünce Derneği İzmit - Yahyakaptan Şubesi tarafından düzenlenen “Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı Nedir” konulu panelde konuştu.

İKİ MADDE ÇOK KRİTİK

Birgül Ayman Güler, konuşmasında Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın Türkiye tarafından kabul ediliş sürecini anlattı. 1 Nisan 1993’ten itibaren Türkiye’de yürürlükte olan düzenlemede, çıkarılan yasalarla iki tanesi dışında bütün çekincelerin zaten kaldırıldığını ifade eden Güler; “İki paragraf var. Bu iki paragraf çıkarılan yasalarla düzenlenmedi. Yani Türkiye’nin çekincesi var hala. Bu iki maddeden bir tanesi mali federalizm ikincisi de idari federalizm. İdari yerelleşme ya da ademi merkeziyet değil, idari federalizm” dedi.

Aynı durumun mali hükümler için de söz konusu olduğunu kaydeden Güler, “Nitelikleri gereği bu iki madde Anayasa değişikliği ister. Bunu PKK-BDP- HDP cenahı gayet iyi biliyor. Bu iki maddenin Bakanlar Kurulu Kararı ile hayata geçirilemeyeceği bilindiği için karşımızda danışıklı dövüş, herkes birbirini bekliyor. Ne için? Yeni Anayasa için” diye konuştu.

‘TAMAMINI KABUL EDEN SADECE 4-5 ÜLKE VAR’

CHP’li Emekli Büyükelçi Onur Öymen, CHP’nin “Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın tamamının kabul edileceği” önerisinin, federalizm anlamına geldiğini söyledi. Öymen, “Bizimkiler, ‘tamamını kabul edelim’ diyor. Koskoca Avrupa Konseyinde tamamını kabul eden 4-5 ülke var. Avrupa Konseyine üye ülkelerin bir kısmı federal, bir kısmı üniter. Herkes kendi sistemine uygun bazı maddeleri seçiyor. Anlaşma da buna imkan veriyor. Tamamını kabul etmek demokratikleşmenin bir ölçüsü değil” dedi.

Aydınlık

TSK'dan çok sert açıklama: Gözü dönmüş caniler Gündem Meteoroloji uyardı Gündem Macaristan Konsolosluğu'na da 'sarı toz' gönderildi Gündem Metrobüs durağında kedi operasyonu Gündem