Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan İdlib açıklaması

Suriye Ulusal Diyalog Kongresi öncesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan dikkat çeken İdlip çıkışı geldi. Çavuşoğlu, Astana anlaşması çerçevesinde İdlip'in doğusunda operasyonları sürdüren Suriye'yi eleştirdi. Çavuşoğlu'nun, "Rejim Nusra bahanesiyle ılımlı muhalifleri vuruyor. Bu tutum siyasi çözüm sürecini baltalar" demesi kafaları karıştırdı

Abone ol

Suriye Orduusu, Astana anlaşması çerçevesinde İdlip'te ilerlerken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan dikkat çeken bir değerlendirme geldi.

Çavuşoğlu Türkiye, İran ve Rusya'nın Suriye'nin denetimine bıraktığı İdlip'i terör unsurlarından temizleyen Suriye'nin Nusra bahanesiyle ılımlı muhalifleri vurduğunu iddia etti.

Meclis'te gazecilerin sorularını yanıtladı Çavuşoğlu. İdlip'teki gelişmeler sorulan Çavuşoğlu, Suriye hükümetini eleştirdi.

Dışişleri Bakanı, "Suriye'de rejim Nusra bahanesiyle ılımlı muhalifleri vuruyor, bu tutum siyasi çözüm sürecini baltalar. Soçi'de bir araya gelecek kesimler bunu yapmamalı" dedi.

Türkiye, Rusya ve İran uzlaştığı Astana süreci kapsamında İdlib çatışmasızlık bölgesi ilan edildi. Rusya İdlip çevresini korurken, Suriye ordusu ise bölgenin doğusunda Astana ile çizilen sınırları birleştirmeye çalışıyor.

Yine bu çerçevede Türkiye ise İdlip'in merkezi noktalarında 3 gözlem noktası kurdu. TSK'nın en önemli üssü Şeyh Bereket Dağı'nda. Halep ve Reyhanlı arasında yer alan dağ, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'nin kontrol ettiği Afrin'i kuş bakışı görüyor.

Diğer iki gözlem noktalarından biri Halep’in batısındaki Afrin kasabasının Kafr Bassin köyü diğeri ise Azez-Cerablus hattı arasında kuruldu.

Suriye'deki diğer çatışmasızlık bölgeleri Şam'ın yakınındaki Doğu Guta, Humus'un kuzeyindeki Rastan ve Talbise ile Ürdün sınırındaki Deraa ve Kuneytra'nın bazı kısımlarını kapsıyor.

Astana'dan sonraki en önemli adım olan 29-30 Ocak'ta Soçi'de toplanacak Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne ise çok kısa bir süre kaldı. Çavuşoğlu'nın Suriye'de siyasi çözümün masaya yatırlacağı kongre öncesinde bu açıklamaları dikkat çekti.

ulusal.com.tr

FETÖ sanığı eski hakime ev hapsi ile tahliye Gündem Ankara'da gazileri darp eden saldırganlar hakkında istenen ceza belli oldu Gündem Emekli Hava Korgeneral Güven son yolculuğuna uğurlandı Gündem İstanbul'da yat hırsızlığı operasyonu Gündem