Bilim ile Gönülün Dertleşmesi*

Türkolog Prof. Dr. Mehmet Fuat Bozkurt, Kaynak Yayınları'ndan çıkan, Orta Asya'dan günümüze kadar uzanan süreçte Türklerin zamana karşı direnen özelliklerini anlattığı kitabıyla okuyucularla buluştu.

Abone ol

Türkolog Prof. Dr. Mehmet Fuat Bozkurt, Kaynak Yayınları'ndan çıkan, Orta Asya'dan günümüze kadar uzanan süreçte Türklerin zamana karşı direnen özelliklerini anlattığı kitabıyla okuyucularla buluştu. İlk baskısının kısa bir zamanda tükendiği ve çalışmalarının 21 yıl öncesine dayandığı 'Türk İmgesi Tuttum Aynayı Yüzüme' adlı kitabı ile ilgili söyleştiğimiz Bozkurt, Türkoloji alanındaki çalışmalarının doruk noktası olarak nitelediği kitabını şu sözlerle özetledi; "Bu kitap kendimizle bir hesaplaşma. Hepimizin kitabı aslında."

Kimlik Bunalımı Yaşatılan Ülkeye İlaç Niteliğinde

Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanlığı görevini yürütürken Mayıs 2014'te Akdeniz Üniversitesi'nden emekli olan Bozkurt, üniversitede hala Yüksek Lisans öğrencilerine ders veriyor. Türkoloji alanındaki çalışmamalarının doruk noktası olarak tarif ettiği kitabının kısa bir zamanda ilk baskısının tükenmesini, 'benim için sevindirici ama toplum için daha sevindirici. Çünkü toplumumuz adeta bir kimlik bunalımı yaşıyor' sözleriyle değerlendiren Bozkurt, "Türk İmgesi gerçek anlamda kimlik özelliklerimizi yansıtan, bir çalışma konumunda. Olumlu- olumsuz yanlarımız ve özelliklerimiz bu kitapta. O nedenle alt başlığı 'tuttum aynayı yüzüme' adını taşıyor. Bu kitap kendimizle bir hesaplaşma" diye konuştu. İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'ten bir yıl öncesinde bir mektup aldığını belirten Bozkurt, 21 yıldır sürdürdüğü alan çalışmalarını içeren kitabının bir yıl gibi kısa bir zamanda toparlanmasını Dr. Perinçek'in sağladığını ifade etti.

Ayrıntılarda Gizli İnsan Ruhunun Özellikleri

Yıllardır titizlikle sürdürdüğü çalışmalarını anlatan Bozkurt, bu güne kadar bu türde çalışmaların yapıldığını fakat bu çalışmaların tarih yada basma kalıp, Batılılarca verilen kimlik özelliklerinin ötesine geçmediğini ifade etti. Kendisinin teoriyi asıl pratikle birleştirmeye, uygulamada yapılan yanlışlıkları teori ile klişeleştirmeye çalıştığını ifade eden Bozkurt, bu tür çalışmaların önemini şu sözlerle vurguladı; "Freud insan ruhunun özelliklerini, Rus romancıların romanlarındaki ayrıntılardan ve başka romanlardan çıkarmıştır. "

Alanındaki İlkler Hep Kaynak'tan

Kitabın bir diğer özgün yanlarından birisi olarak anlattığı alanlar arası çalışma, yani Sosyolojiden, Tarih'e en çok da Halk Bilimi içeren konularının birbiriyle bağlantılı olduğunu belirten Bozkurt, Kaynak Yayınlarına alanındaki ilkleri yayınlayan bir yayınevi olmasından dolayı da teşekkür etti.

Daha kaç baskısının yapılacağının merakla beklendiği ve Dr. Doğu Perinçek'in önsözüyle kitapseverlerle buluşan Türk İmgesi'nin hemen ardından Bozkurt, yeni kitaplarının hazırlıklarına başladı bile. Bozkurt, Türkçe' deki ilk Etimolojik Sözlük olacak olan Almancadan çevireceği kitabı ve yine ülkenin bir başka bunalımını anlatacak olan Türk Jeopolitiği isimli kitabıyla yeniden okuyucularıyla buluşmaya hazırlanıyor.

*İP Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek'in 10 Ağustos 2014 günlü Aydınlık Gazetesi'ndeki Rota yazısının ara başlığından alınmıştır.

Devrim Dönmez Koçak / ANTALYA

Kitabı incelemek için görsele tıklayınız!

Sütaş işçileri İstiklal Caddesi'ne çıktı! Bakın ne dağıttılar Gündem ''AKP, PYD ile ittifak yapsın'' Gündem 'Subaylarımızı savunmaya devam ediyoruz' Gündem Bu haberi okumadan bayram ziyaretine çıkmayın! Gündem