Son yılların rekorunu kırdı

Peş peşe yaşanan ekonomik krizler, Suriyelilerle ortaya çıkan ucuz iş gücü derken işsizlik zirveye çıktı. İŞKUR verilerine göre Temmuz ayında işsizlik ödeneği başvuruları son 3 yılın zirvesine çıktı. Bir başka ifade ile işsizlik son yılların rekorunu kırdı.

Abone ol

"Tünelin sonundaki ışık göründü" polemiği ile hafızlara kazınmıştı 2008 yılında yaşanan ekonomik kriz. O krizde binlerce esnaf kepenk kapatmış, çok sayıda vatandaş işsiz kalmıştı. 2008 krizinin ortaya çıkardığı işsizlerin tekrar iş bulması 3 yıldan fazla sürdü.

TÜİK'in açıkladığı rakamlar işsizlik düştü dese de, İŞKUR'un işsizlik ödeneği başvuruları ile ilgili rakamları gerçek işsizliği gözler önüne sermeye devam ediyor.

2011'de azalma eğilime giren işsizlik ödeneğinden yararlanan işçi sayısı, 2012'den itibaren tekrar yükselmeye başladı. Bu yükseliş Temmuz ayında rekor kırdı.

İŞKUR'un işsizlik ödeneği başvurularına göre bu yılın Temmuz ayında son 3 yılın rekoru kırıldı. İşsizlik ödeneği başvuruları en yüksek seviyeye çıktı. Bu aynı zamanda işsizlik rekoru anlamına geliyor.

İşsizliğin başlıca nedenleri; giderek büyüyen ekonomik kriz ve Türkiye’ye gelen Suriyeli sığınmacıların oluşturduğu ucuz iş gücü. Bu iki önemli etken yüzünen işten çıkarmalar arttı, işsizlik rakamları çift haneli rakamlara çıktı.

İŞKUR verilerine göre Haziran ayında 119 bin 422 kişi işsizlik sigortası hizmetlerinden faydalanmak için başvuru yaptı. Bu rakam geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40,8 arttı. Bir önceki aya göre de yüzde 68,9 oranında artış yaşandı.

Suriyeliler, özellikle tekstil atölyelerinde, inşaatlarda sigortasız ve ağır şartlarda düşük ücretle çalışmaya razı oluyor. Devlet de bu duruma göz yumuyor. Bu durum işsizliği de zirveye taşıyor.

2014 yılında 899 bin 795 kişi işsizlik ödeneği için başvuruda bulunmuştu. Bu rakam Temmuz dahil 2015 yılının ilk 7 ayında 634 bin 478'e ulaştı.

ulusalkanal.com.tr

Bar emekçileri: Başka Mert'ler öldürülmesin Ekonomi ORS işçisi omuz omuza Ekonomi "Kuruşu kuruşuna" Harekete geçildi sektör mercek altına alınıyor Ekonomi Terör ekonomiyi vurdu! Fabrika ve yüksekokul projesi iptal edildi Ekonomi