Akdeniz Üniversitesinde 3 yıldır yürütülen çalışmalar ilk meyvesini verdi

Akdeniz Üniversitesinde 3 yıldır yürütülen çalışmalar ilk meyvesini verdi. Denemeler sonucu eksi 4 derece soğuğa dayanabilen taze ve kuru fasulye çeşitleri yetiştirildi. Bu başarı yerli tohum ıslah çalışmaları kapsamında bu bir ilk…

Abone ol

Tarım alanında "tohum" stratejik öneme sahip. Uzmanlar kolları sıvadı. 3 yıl önce, Anadolu’nun dört bir yanından 829 fasulye tohumu toplandı.

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü bu projede bir araya geldi. Proje, TÜBİTAK destekli…

Toplanan tohumlardan soğuk ve dona dayanıklı olanları, laboratuvar ortamının ardından tarlada denendi. Ve, eksi 4 dereceye dayanabilen fasulye türü geliştirildi. Şimdi örtü altında deneme çalışmaları başlatıldı.

Üstelik bu sadece fasulye için değil. Yerel biber tohumunda koleksiyon oluşturuldu bile. Domates başta olmak üzere diğer sebze türlerinde de çalışmalar yapılacak.

Geliştirilen tohumların sürekliliği olabilecek. Bunun için özel bitki genetik kaynakları laboratuvarı kuruldu. Tohumlar burada uzun süre saklanacak.

Çiftçilere yakında, bir müjde daha gelebilir. Böylece hem maliyeti, hem de emek gücünü arttıran don nöbetleri belki de son bulabilir.

HABER:DEVRİM DÖNMEZ – KAMERA: MESUT TÖRÜN

ulusal.com.tr

Emekçi Kadınlar Kooperatifi, yetiştirdikleri organik ürünlerle bir hayli iddialı Yurt Bursa'da şebeke suyuna indirim Yurt Lastikçilerde 'kış' yoğunluğu yaşanıyor Yurt Lastikçilerde 'kış' yoğunluğu yaşanıyor Yurt