Osmaniye'de kırmızı biberlerin salçaya dönüşme serüveni başladı
Osmaniye'de tarladaki kırmızı biberlerin salçaya dönüşme serüveni başladı. Osmaniyeli kadınlar, imece usulüyle zahmetli bir sürecin ardından biberleri salçaya dönüştürüyor.
Osmaniyeli kadınlar bu yıl da biber salçası yapmak için kolları sıvadı. Ev yapımı kırmızı biber salçası, Türk mutfağında yemeklere rengi ve aromasıyla farklı bir lezzet katıyor. Her yıl ağustos ve eylül aylarında toplanan kırmızı biberler, geleneksel yöntemlerle kadınların elinde salçaya dönüşüyor.
Kadınlar salçayı imece usulüyle hazırlıyor. Tarladan toplanıp yıkanan biberler, çekirdeklerinin çıkarılmasının ardından özel makinelerde çekiliyor. Leğenlere doldurulup tuzlanan biberler, suyunu çekmesi için evlerin damlarına ya da avlusuna bırakılıyor.
Sık sık karıştırılan biber salçası, 15 gün kurutulduktan sonra hazır hale geliyor. Salçalık biber satıcıları ise satışlardan memnun.
Osmaniye'de bu yıl 5 bin dekar alandan 15 bin ton kırmızı biber rekoltesi bekleniyor.
ulusal.com.tr