Riskli asansör sayısı geriledi
Fizik Yüksek Mühendisi Namlı, 2016'da denetledikleri asansörlerin yüzde 60'ı yeşil ve mavi etiketlerle muayeneden geçerken, önceki yıllarda oranın yüzde 90'lar seviyesinde olduğunu kaydetti.
Fizik Yüksek Mühendisi Alphan Namlı, vatandaşlara, kullandıkları asansörlerin etiketlerini kontrol etmelerini tavsiye ederek, 2016'da denetledikleri asansörlerin yüzde 60'ı yeşil ve mavi etiketlerle muayeneden geçerken, önceki yıllarda riskli asansör oranının yüzde 90'lar seviyesinde olduğunu kaydetti.
İstanbul'da A tipi asansör muayene kuruluşu yöneticisi olan Namlı, güvenli asansör oranının arttığını ve geçmiş yıllara göre iyi rakamlara ulaşıldığını belirterek, 2015'te Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği'nin çıkarılması ile asansör muayenelerinin yaygınlaşmasının sağlandığını hatırlattı.
Türkiye'deki yaklaşık 600 bin asansörün yüzde 50'sinin denetim ve muayenelerinin yapıldığını, güvenli asansör kullanımı için ayda 1 kez bakım ve yılda 1 kez muayene yapılmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Namlı, muayenelerin A tipi muayene kuruluşları tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini aktardı.
Asansör muayenelerinin öncelikle bina sorumlusu, daha sonra belediyelerin sorumluluğunda olduğunu belirten Namlı, geçen yıl 60 bin muayene gerçekleştirdiklerini ve bu muayeneden geçen asansörlerin yüzde 40'ının kullanılamaz durumda olduğunu söyledi.
Namlı, "Denetlediğimiz asansörlerin yüzde 60'ının yeşil ve mavi etiketlerle muayeneden geçtiğini söyleyebiliriz. Bu iyi bir rakam. Çünkü daha önce riskli asansör oranı yüzde 90'lardaydı. Şu anda bu iyi bir rakam diyebiliriz." dedi.
Asansörlerin de arabalar gibi elektronik ve mekanik sistemler olduğunu, güvenli kullanım için mutlaka denetim ve bakımının yapılması gerektiğini vurgulayan Namlı, bu konuda toplumsal bilinç yaratmak için muhtarlıklar, belediyeler ve profesyonel apartman yönetim şirketleriyle çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.
Senelik bakım sözleşmesi
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makine Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Gerdemeli de güvenli asansör kullanımında hızlı bir iyileştirmenin mevcut olduğunu söyleyerek, yayınlanan son yönetmelikle asansör teknik muayene ile bakımlarının akredite ve bağımsız firmalar tarafından yaptırılmaya başlanmasının, bunda önemli etken olduğunu kaydetti.
Apartman yöneticilerinin, yetkili bakım firmaları ile senelik bakım sözleşmesi imzalamaları gerektiğini anlatan Gerdemeli, standart ve yönetmeliklere uygun bakım yapmayan firmaların da bilinçli kullanıcılar tarafından elenmesi gerektiğini ifade etti.
Gerdemeli, "Bakım süreci ve niteliği yönetmelikte tanımlanmıştır. Ayrıca yönetici ve bakım firmalarının da yönetmelikte sorumluluk alanları tanımlanmıştır. Her bakım firması, yaptığı aylık bakımda ve arıza durumunda belge düzenleyerek her işlemi tanımlaması gerekir." dedi.
Asansör kazalarının başlıca nedenlerinin kabin kapılarının eksik olması, gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmaması ve hatalı tasarım sonucu tahrik kabiliyetin sınırda olması, elektrik kesintisinde katlar arasında kalma ve kurtarma esnasında yapılan hatalar olarak açıklayan Gerdemeli, "Bunlara karşı alınacak önlemler, standart ve yönetmeliklere uygun asansör tesisi yaptırmak ve düzenli bakımdır." ifadelerini kullandı.