Mevsimlik işçilerin sorunları araştırıldı ancak veriler dikkate alınmadı

Manisa'nın Gölmarmara ilçesindeki göz göre göre mi yaşandı? Bu soruyu sorduransa Mart ayında mevsimlik tarım işçileriyle ilgili meclise sunulan verilerin dikkate alınmaması. Eğer mevsimlik işçilerin sorunlarının ele alındığı o rapor dikkate alınsaydı belki de 15 işçi yaşamını yitirmeyecekti.

Abone ol

Meclis geçtiğimiz yıl tarım işçilerinin sorunlarını tespit etti ancak çözüm için hiçbir adım atmadı.

Isparta'nın Yalvaç İlçesi yakınlarında geçen yıl elma toplayan işçileri taşıyan midibüs devrilmiş, 18 tarım işçisi yaşamını yitirmişti.

Hemen ardından TBMM'de Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu kuruldu. Komisyonun Mart ayında hazırladığı raporda çarpıcı ifadeler yer aldı.

Raporda işçilerin balık istifi gibi kamyon kasalarında taşındığı, dayıbaşı sistemi uygulandığı, sağlık ve emeklilik güvencesinden yoksun bırakıldığı 256 sayfalık raporda yazıldı.

Tarım işçilerinin çocuklarının eğitim öğretime ara verdiği, düşük ücretlerde çalıştığı, işçilerin elektriği, suyu, tuvaleti olmayan çadırlarda kaldıkları da anlatıldı.

Raporda çözüm önerilerine de şu şekilde yer verildi: "Çalışma ve barınma koşulları iyileştirilmelidir. Çalışma saatleri düzenlenmeli, ücretleri arttırılmalı, çalıştıkları yerlerde barınmalarına olanak sağlayacak sosyal tesis ve yurtlar yapılmalıdır. Beslenmeleri konusunda desteklenmeleri gerekmektedir. Temiz içme ve kullanma suyuna rahatça ulaşabilmeleri gerekmektedir. Bu sayede salgın hastalıkların önü alınmış olacaktır."

Meclisin hazırladığı bu rapor, sadece yazılı bir metin olarak kaldı. Ve Manisa Gölmarmara ilçesinde yaşanan kazada 15 işçi yaşamını yitirdi.

HABER: BELMA YÜCEL

ulusalkanal.com.tr

Yunan halkı, Türkiye’deki borçlarını ödemekte zorluk çekiyor Ekonomi İki yıldır suyu olmayan köylüler yolu trafiğe kapattı Ekonomi Motorinde büyük indirim geldi Ekonomi Taşeronlaşmaya son Ekonomi