4 gün 4 gece sonunda bütçe anlaşmasına varıldı: AB Zirvesi sona erdi

27 ülke lideri, kurtarma programı ve bütçe konusunda anlaştı. Brüksel'de yapılan Avrupa Birliği Zirvesi, 4 gün, 4 gece yapılan toplantıların ardından sonra erdi. Günlerce anlaşma sağlanamayan bütçe konusu, çözüme kavuştu. Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, " "Başardık. Kurtarma paketi ve bütçe konusunda anlaşma sağladık" dedi.

Abone ol

Brüksel, Avrupa Birliği liderleri zirvesine ev sahipliği yaptı.

27 ülke lideri, Kovid-19 salgını sonrası ilk kez bir araya geldi. Toplantının iki gün sürmesi planlanıyordu. Kovid-19'un ekonomik sonuçları ile mücadele için hazırlanan kurtarma programı ve AB bütçesi konusunda müzakereler, bir türlü sonuç vermedi. Toplantı iki kez uzatıldı.

"BAŞARDIK"

Dördüncü günün sonunda, liderler anlaşmaya vardı. Basın toplantısı düzenlendi.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, "Başardık. Kurtarma paketi ve bütçe konusunda anlaşma sağladık. Bir sonraki 7 yıllık bütçe 1 trilyon 74 milyar avro olacak. Kurtarma paketine 750 milyar avro ayrılacak." dedi.

Micheal, ilk kez, " iklim hedeflerine bağlandığına, hukukun üstünlüğünün belirleyici bir kriter olduğuna ve öz kaynaklar konusunda adımlar atıldığına" vurgu yaptı.

AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen de yaptığı açıklamada, 4 gün 4 gece süren toplantıların, "büyük bir dayanışma örneği" olduğunu söyledi.

Bu aşamadan sonra kurtarma paketi ve bütçe konusunda Avrupa Parlamentosu ile görüşmeler başlayacak.

Üzerinde anlaşılan paket kapsamında, e, AB Komisyonu sermaye piyasalarından borçlanma yetkisi alacak. Bu yetki ve AB bütçesi garantisinde Komisyon kurtarma programına toplam 750 milyar avro kaynak sağlayacak.

Kaynağın 390 milyar avrosu hibe, 360 milyar avrosu kredi olacak.

Avrupa Birliği'nin 2021-2027 bütçesinin toplam boyutu ise 1 trilyon 74 milyar avroyu bulacak. Üye ülkeler, bütçeye milli gelirlerinin yüzde 1,4'ü oranında katkı verecek.

ulusal.com.tr

Çin'deki festivalden renkli görüntüler Dünya İsrail'den Şam'a hava saldırısı Dünya ABD Uygur kışkırtmasına devam ediyor: 11 Çinli şirkete yaptırım Dünya Suriye'de parlamento seçimleri yapıldı Dünya