Ankara'daki Suriye zirvesinden Anayasa Komitesi listesinde uzlaşı çıktı

Çankaya zirvesinden ABD işgallerine ve İsrail saldırganlığına bölgesel tepki çıktı. İdlib'teki sorunlarla ilgili çözüm haritası ortaya konuldu. Suriye'nin egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğü vurgusu yapıldı. En somut adım anayasa komitesi kurulması kararı oldu. Fırat'ın doğusundan teröristlerin temizlenmesi için ortak irade gösterildi.

Abone ol

Golan'dan Fırat'ın doğusuna, Amerika ve İsrail saldırganlığına karşı ortak irade gösterildi.

Çankaya Köşkü'nde yapılan üçlü zirvede, işgallere karşı bölgesel tepki ortaya kondu. Suriye'nin egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüne vurgu yapıldı.

Beşincisi düzenlenen Astana formatlı üçlü zirve sonrası, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani 14 maddelik ortak bildirgeyi açıkladı.

Yalnızca Fırat'ın doğusu değil, Amerika ve İsrail saldırganlığının olduğu tüm bölgelere gönderme yapıldı.

ORTAK BİLDİRİ 3. MADDE

ABD Yönetiminin işgal altındaki Suriye Golanı'na dair uluslararası hukukun ağır ihlalini teşkil eden ve bölgesel barış ile güvenliği tehdit eden kararını kınamışlardır. İsrail'in Suriye'ye yönelik askeri saldırılarının istikrarı bozduğunu ve bu ülkenin egemenliği ile toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini, ayrıca bölgedeki gerilimi tırmandırdığını değerlendirmişlerdir.

ORTAK BİLDİRİ 4. MADDE

Suriye'nin kuzeydoğusundaki durumu ele almışlar, bu bölgede güvenlik ile istikrarın ancak ülkenin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı temelinde sağlanabileceğini vurgulamışlar ve bu doğrultuda çabalarını koordine etmede anlaşmışlardır.

Amerika'nın terörle mücadele adı altında yürüttüğü bölücü planlara karşı tavır alındı.

ORTAK BİLDİRİ 5. MADDE

Bu bağlamda, gayrimeşru özyönetim teşebbüsleri dahil olmak üzere, terörle mücadele kisvesi altında sahada yeni gerçeklikler yaratılmasına dair her türlü girişimi reddetmiş; Suriye'nin egemenliği ve toprak bütünlüğünü zayıflatmayı amaçlayan ve komşu ülkelerin milli güvenliğini tehdit eden ayrılıkçı gündemlere karşı durma kararlılıklarını ifade etmişlerdir.

Üç lider, İdlibteki sorunlarla ilgili çözüm konusunda mutabakata vardı.

ORTAK BİLDİRİ 6. MADDE

İdlib'le ilgili bütün anlaşmaların tüm unsurlarıyla hayata geçirilmesiyle sahada sükunetin sağlanması gerekliliğine dair kararlılıklarını vurgulamışlardır. Garantörlerin İdlip Gerginliği Azaltma Bölgesi'nin içindeki ve dışındaki gözlem noktalarının ve askeri personelinin emniyeti ile güvenliğinin sağlanması için, aralarındaki mevcut anlaşmalar temelinde, somut önlemler almak hususunda anlaşmışlardır.

En somut adım ise Anayasa Komitesi'yle ilgili atıldı. Pürüzlerin aşıldığı vurgulandı.

ORTAK BİLDİRİ 8. MADDE

Anayasa Komitesi'nin oluşumuna dair çalışmanın başarıyla tamamlanmasından duydukları memnuniyetlerini ifade etmişler ve BM Genel Sekreteri'nin Suriye Özel Temsilcisi'nin usul kuralları hakkında, Suriyeli taraflar arasında anlaşma sağlama çabalarına desteklerini yinelemişlerdir. Soçi'de düzenlenen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin kararları uyarınca, Anayasa Komitesi'nin çalışmalarına Cenevre'de başlamasını kolaylaştırmaya hazır olduklarını teyid etmişlerdir.

Ortak bildiride Suriyeli mültecilerin geri dönüşlerine ilişkin ortak çaba gösterilmesi konusunda da anlaşmaya varıldığı görülürken, Irak ve Lübnan'ın yeni gözlemciler olarak Astana formatına katılımı da teyit edildi.

ulusal.com.tr

Diyarbakır'da Kulp Belediyesine Kaymakam Mustafa Gözlet kayyum olarak atandı Gündem Yalçın: Cumhur İttifakı bir koalisyon ortaklığı değildir Gündem 'Pejmürde' sonrası Süleyman Soylu ile Ekrem İmamoğlu arasında sıcak temas Gündem TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapılarını açtı Gündem