İran'dan yeni açıklama: Son iki buçuk yıldır...

Abone ol

Irak Dışişleri Bakanı Caferi, Şii din adamı Nimr El Nimr'in idam edilmesinin ardından İran ile Suudi Arabistan arasında yaşanan gerilimin çözümde arabulucuk yapacaklarını açıkladı.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile bir araya gelen Irak Dışişleri Bakanı İbrahim El Caferi, Tahran ile Riyad arasındaki gerilimin çözümünde Bağdat hükümetinin arabulucu olacağını söyledi.

ZARİF: RİYAD SON 2.5 YILDIR TAHRAN'A KARŞI

İran’ın başkenti Tahran’da gerçekleştirilen görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Zarif ise bir kez daha Suudi Arabistan’ın tavrını eleştirdi. “Riyad son 2.5 yıldır Tahran'ın diplomasisine karşı” diyen Zarif, İran'ın ile P5+1 ülkeleri arasındaki nükleer görüşmeler sırasında Suudi Arabistan'ın İsrail’le birlikte müzakerelere karşı tavır aldığını söyledi.

Fatemeh Bahrami /AA

“Bu gerilim yaratma trendi sona ermeli. Biz hiçbir zaman gerginlik yaratmaya çalışmadık; her zaman iletişim ve diyalog yolunu benimsedik” diye konuşan Zarif, Suudi yönetiminin bölgedeki gerilimi arttırdığını söyleyerek ekledi: "Gerilim yaratmak gücün değil, zayıflığın göstergesidir."

Suudi Arabistan’ın Tahran’daki büyükelçiliği ile Meşhed’deki konsolosluk binasının ateşe verilmesiyle ilgili olarak da konuşan Zarif, saldırıların tüm İranlı yetkililer tarafından kınandığına dikkat çekti.

TAHRAN-RİYAD GERİLİMİ NİMR'İN İDAMININ ARDINDAN TIRMANDI

Şii din adamı Nimr'in de aralarında olduğu 47 kişinin sonu idam edilmesi, İran tarafından sert şekilde kınanmış; Suudi Arabistan'ın Irak'taki elçilik binaları da ateşe verilmişti. Yaşanan gerilimin ardından Suudi yönetimi, İran'la diplomatik ve ticari ilişkileri kestiğini açıklamıştı.

IŞİD, Suudi Arabistan'ı tehdit etti Dünya İran'dan gövde gösterisi Dünya Almanya'da alarm! Merkel'in ofisi kordon altına alındı! Dünya Obama tarihi kararı gözyaşlarıyla açıkladı Dünya