Yabancı kelimeler özünü unutturuyor

‘Slm’, ‘Tşk’ bir de tabi ‘Bye’ var. Son yıllarda yazışmalarda kullanılan bu kısaltma ve yabancı dildeki kelimeler giderek konuşmalardaki yerini de alıyor. Türkçemizdeki kelimeleri de unutturmaya başlıyor. Türk Dili Uzmanı Prof. Dr. Recep Toparlı, işte tam bu konuya dikkat çekti, Türkçenin düzgün kullanımı konusunda uyarılarda bulundu.

Abone ol

Türk Dili Uzmanları son yıllardaki gidişatı gözledi. İşte bu görevi yeniden hatırlattı.

Hem yazma hem okuma hem de telaffuzda, Türkçemizi doğru kullanabiliyor muyuz? Türk Dili Uzmanlarına göre bu sorumuzun yanıtı; Hayır!

Bu yabancı dildeki kelimelerin kullanımı, dilimizdeki asıl kelimeyi de unutturur hale geliyor.

Son zamanlarda moda diye kullanıma özenilen bazı kelimeler, aslında bambaşka anlama geliyor.

Yazışmalarda sıkça yapılan kısaltma hataları da Türkçe'yi bozuyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Toparlı önmeli uyarılarda bulundu.

En sık yapılan hataların başında da kısaltmaları yazılmış kelimeleri, yabancı aksanla telaffuz etmek. Türkçe sözlük ve yazım kılavuzu üzerine çalışmalar yapan Prof. Dr. Toparlı, örneğini de veriyor; tivi değil teve, yuesbi değil, usebe(USB)…

Profesör Toparlı, özellikle gençlerden Türkçemizin kullanımı konusunda gereken hassasiyeti göstermelerini istedi.

ulusal.com.tr

Kadınlara söz hakkı tanınmadı Gündem İstanbul'a kar yağışında son dakika gelişmeleri (5 Aralık Salı-6 Aralık Çarşamba İstanbul'da hava durumu) Gündem 5 Aralık Salı - 6 Aralık Çarşamba İstanbul hava durumu: Kar yağışı... Gündem İzmir'de metro 13 saat çalışmayacak Gündem