Iraklı din adamı: Bize Atatürk gibi bir lider lazım

Irak'ta bir dönem milletvekilliği yapan liberal Şii din adamı İyad Cemaleddin ülkesini ancak yeni bir Atatürk'ün kurtarabileceğini söyledi

Abone ol

El Arabiya'da yayınlanan 'Gündem' programına katılan, laiklik ve İran'ın Irak'a müdahalesi gibi konulardaki görüşleriyle dikkat çeken Şii din adamı, burada yaptığı açıklamada; "Irak'ın yeniden birliğini sağlayabilmek için yasayı zorla uygulayabilecek bir Iraklı Atatürk lazım" diye konuştu.

Din adamı olmasına karşın şeriat rejimine karşı çıkarak laikliği savunan ve Irak'ı bir arada tutmanın tek yolunun laiklik olduğunu savunan İyad Cemaleddin, Atatürk'ün bunun en iyi örneğini verdiğini kaydetti. Laikliğin Irak için en iyi rejim olduğunu savunan Şii din adamı; "Saddam'ı laik olması değil, peş peşe girdiği savaşlar devirdi. Saddam özel olarak Şiilere değil, kendisine karşı olan herkese düşmandı" görüşlerini dile getirdi.

Sunucuyla Cemaleddin arasındaki diyalog şöyle gelişti:

Sunucu: Yani Irak'ta laikliğin zorla kabul ettirilmesini mi istiyorsunuz?

Cemaleddin: Evet istiyorum.

Sunucu: Peki sizce bunu Amerika yapabilir mi?

Cemaleddin: Yok... Kesinlikle Amerika bunu yapamaz çünkü Amerika dini gruplarla işbirliği yapıyor. Hem Sünnilerle, hem de Şiilerle onun için uygulayamaz.

Sunucu: Peki bunu Irak'ta uygulayacak öyle bir güç var mı?

Cemaleddin: Maalesef yok... Öyle bir güç yok ama Irak'ın Atatürk gibi bir lidere ihtiyacı var. Ancak onun gibi bir lider bunu hem Sünnilere hem de Şiilere kabul ettirebilir. Çünkü Atatürk halka rağmen ama halk için laikliği zorla kabul ettirdi.

DHA

Morgan Freeman ölümden döndü Dünya ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Suriye ile ilgili konuştu: Müzakereler ABD'de devam edecek Dünya İsrail’den PYD'ye destek açıklaması Dünya Aden Valisi öldürüldü! Saldırıyı IŞİD üstlendi Dünya